HTML

Külföldi bankszámla

Külföldi bankolás és üzlet

Ha valaki külföldön akar vállalkozni, dolgozni, lakni vagy nyugdíjba vonulni, akkor mindenképpen szüksége van bankszámlára és a számla megnyitásához, kezeléséhez kellő tudásra. Ezt a tudást, rengeteg érdekes és kamatoztatható információt szeretnénk megosztani veletek, legyen szó a világ bármely országáról is.

Svájci cégalapítás

Friss topikok

Linkblog

A svájci minimálbér kérdés

2011.12.07. 16:19 külföldi bankszámla

svajci-minimalberAz EU tagállamok háromnegyedében van minimálbér, de ez Svájcban csak most lett érdekes, köszönhetően a Neuchâtel és Genf kantonokban lezajlott népszavazásnak.

Januárban a Szakszervezeti Szövetség indított népi kezdeményezést a 4000 svájci frankos minimálbér bevezetéséről, ez az európai átlag több mint háromszorosa. A lakossági érdeklődés miatt várhatóan jövőre országos népszavazást is ki kell írni.

 

November 27.-én a neuchâteli választók 54 százaléka arra szavazott, hogy a minimálbér bekerüljön a kanton alkotmányába. Közben Genfben a választók pontosan ugyanekkora többsége elutasította a kezdeményezést.

Az Unia, Svájc legnagyobb szakszervezete üdvözölte  a pozitív döntést, szerintük ez annak a jele, hogy a lakosság megértette a “bérdömping” kérdést.

Eddig Jura kanton volt az egyetlen, ahol szerepelt az alkotmányban minimálbérre vonatkozó passzus, de  a végrehajtáshoz szükséges törvény még nem született meg.

Szakértők szerint a neuchâteli  döntés hátterében az állhat, hogy a kantonban sok a gyár, főleg az óraiparban szervezettek a munkások, míg Genfben inkább a pénzügyi szolgáltató szektor az erős, emiatt nem túl erősek a szakszervezetek.

Hogy mennyi lesz a kötelezően bevezetendő minimálbér, még el kell dönteni Neuchâtel kantonban.

A Svájci Szövetségi Statisztikai Hivatal mérése szerint Svájcban az átlagos bruttó bér havi 5979 svájci frank volt tavaly.
Helyi bontásban Neuchâtel kantonban 5600 svájci frank volt az átlagos havi fizetség, Genf kantonban azonban 7000 svájci frank. Az Unia felmérése szerint Neuchâtelben a munkavállalók mindössze tíz százaléka keresett kevesebbet tavaly havi 4000 franknál.

A szakszervezetek számára mindenesetre sok tanulsággal szolgál a két népszavazás eltérő eredménye. A 2011. januárjában elindított népi kezdeményezés értelmében óránkénti 22 svájci frank, azaz havi 4000 svájci frankos bér lenne az elérendő minimálbér. A kötelező legalacsonyabb bér minden dolgozóra vonatkozna, kivéve a tanulókra, a családi vállalkozások tagjaira és az önkéntes munkákra.

A munkaadók szerint azonban a kötelező minimálbér jelentősen rontaná a foglalkoztatási mutatókat. Ez azt jelenti, hogy sok cég a recesszió sújtotta és emiatt olcsóbb munkaerővel rendelkező országokba helyezné át a termelést.

Svájcban jelenleg 250000 munkavállaló kaphat kevesebbet, mint a kitűzött minimálbér.

Svájcban a munkavállalók jogai legendásan korlátozottak, mindössze a munkavállalók felére vonatkoznak az ágazati kollektív szerződések. Ugyanez a mutató például Ausztriában 99%, Dániában 83%, Svédországban 91%, Norvégiában pedig 79%, írja a swissinfo.

Kapcsolódó cikkek:

Svájcban 5979 svájci frank az átlagos havi fizetés

Megint Svájc a legversenyképesebb ország

Svájc biztonságos kikötő a külföldiek számára

Keresik a képzett munkaerőt Svájcban

Svájci munka - álláskeresés Svájcban

Svájci bér, fizetés és megélhetési költségek

Svájci munka - állás

Lakhatás és ingatlanbérlés Svájcban

Megélhetési költségek Svájcban

Munkaidő Svájcban

EU polgárok diplomáinak elismertetése Svájcban

Diplomák és más képesítések elismertetése Svájcban

Hogyan kell jól bemutatkozni egy svájci munkaadónak?

Hogyan keressenek Svájcban munkát az EU tagállamok polgárai?

Hogyan kell munkát keresni Svájcban?

Munkakeresés Svájcban és a munkaerőpiac

Munkakereséshez szükséges ismeretek Svájcban

Svájci tartózkodás: lehetőségek és szabályok I. rész

Svájci tartózkodás II.rész: tartózkodási és munkavállalási engedély, állampolgárság

Külföldi munkavállalók adókedvezményei

Szólj hozzá!

Címkék: svájci fizetés svájci minimálbér minimálbér svájcban svájci népszavazás

A bejegyzés trackback címe:

https://kulfoldibankszamlanyitas.blog.hu/api/trackback/id/tr523445901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása