HTML

Külföldi bankszámla

Külföldi bankolás és üzlet

Ha valaki külföldön akar vállalkozni, dolgozni, lakni vagy nyugdíjba vonulni, akkor mindenképpen szüksége van bankszámlára és a számla megnyitásához, kezeléséhez kellő tudásra. Ezt a tudást, rengeteg érdekes és kamatoztatható információt szeretnénk megosztani veletek, legyen szó a világ bármely országáról is.

Svájci cégalapítás

Friss topikok

Linkblog

Sukuk és iszlám pénzpiaci termékek Hongkongban

2012.04.11. 02:20 külföldi bankszámla

 


A piaci szereplők örömmel fogadták, hogy Hongkongban az iszlám pénzügyi termékek forgalmát újraszabályozzák, így gyorsabban fejlődhet a helyi iszlám kötvénypiac.

Hongkongban március végén indult a két hónapig tartó konzultáció a jogszabályokról, amelyek célja, kiegyenlítse a lehetőségeket a hagyományos és az iszlám termékek között.

Az viszont elég valószínű, hogy minden erőfeszítés ellenére, Hongkong nem lesz Malájzia versenytársa, amely az iszlám pénzügyi termékek ázsiai központja.

 

Hongkong és a többi pénzügyi központ azért is pozicionálják magukat iszlám pénzkezelési és finanszírozási központként is, mert nem szeretnének lemaradni a nemzetközi versenyben. Abból még bajuk nem lehet, ha a szabályzási keretek készen állnak.

Természetesen nem csak a jövőről van szó, Malájzia jelenleg a sukuk piac hatvan százalékát birtololja, amelynek fogtalma 2012-ben valószínűleg eléri a 44 milliárd amerikai dollárt.

A hongkongi módosítások érinteni fogják a nyereségadóra, az ingatlanadóra és az illetékadóra vonatkozó jogszabályokat. Az már biztos, hogy sokan támogatják az újfajta szabályozásokat.

A hiányos sukuk szabályozás már eddig is hátráltatta az iszlám termékek piacának fejlődését, pedig már 2007-ben is teljes támogatásáról biztosította a főkormányzó az iszlám pénzügyi termékek piacát. A globális pénzügyi krízis hatására háttérbe szorult a kérdés, de most már nem halogathatják tovább a szabályzást.

Hongkongban, ugyanúgy mint az Egyesült Királyságban vallássemleges módon sikerült megközelíteni az üzleti kérdéseket, ez sok iszlám befektetőt vonzott, akik az iszlám kötvények (sukuk) kibocsátása mellett, az ingatlanvásárlások finanszírozására is felhasználták a sajátos iszlám pénzkezelési megoldásokat.

A vallássemleges megközelítés értelmében a szabályozásban nem említik a sáriát. Ez nagyobb biztonságot ad a piaci szereplőknek és az is elkerülhetővé vált, hogy a sária, mint fogalom bekerüljön a hongkongi adótörvényekbe.

Összességében a hongkongi kormány csak megteremtette az iszlám pénzkezeléshez szükséges kereteket. Az már a kibocsátók és a befektetők felelőssége, hogy a termékek sária kompatibilitásáról kikérjék ügyvédek és sária tudósok tanácsát. A hongkongiak valójában ügyesen tanultak más országoktól, amelyekben már bevezették az iszlám termékek kereskedelmét. Például Japán sikerrel alkalmazta a valássemleges megközelítést, míg Dél-Korea és Franciaország eltérő megközelítésük miatt, komoly vitát generáltak a kérdésben.

A konzultációra bocsátott tervezetben négyféle sukuk bevezetését javasolják, ezek a Ijarah, Musharakah, Mudarabah és a Murabahah. Ez a négy típus 2011-ben 80 százalékban részesedett a globális sukuk kibocsátásban.

Ezeken kívül szakértők szerint a Wakala lett nagyon népszerű az elmúlt években, ezért lehet, hogy ezt is engedélyezik.

Szakértők szerint nem érdemes tovább várni az iszlám kötvények kibocsátásának engedélyezésével, annak ellenére sem, hogy a hagyományos kötvények piacra dobása jelenleg éppen olcsóbb, mint a sukuké.

Kapcsolódó cikkek:

Mi az a sukuk?

Útmutató az iszlám pénzkezeléshez

Az afgánok az iszlám bankolásban hisznek

Iszlám finanszírozás vagy SRI?

Iszlám bankok Törökországban

Befektetési, kereskedelmi, magán, offshore, iszlám és központi bankok

Iszlám pénzkezelés a Holland Antillákon

Dubai bank és pénzügyi szektor

Brunei bankolás 2. rész, befektetési bankok és iszlám pénzkezelés

Az iszlám pénzkezelés szingapúri lehetőségei

EU Kamatadó: lukak betömése, kiskapuk megnyitása

Hongkongi aranyszámla előnyei

Hongkongi alacsony adózású bankszámlanyitás menete

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: iszlám finanszírozás iszlám pénzkezelés iszlám bank iszlám bankolás iszlám hitel iszlám kölcsön sukuk

A bejegyzés trackback címe:

https://kulfoldibankszamlanyitas.blog.hu/api/trackback/id/tr734382201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása