HTML

Külföldi bankszámla

Külföldi bankolás és üzlet

Ha valaki külföldön akar vállalkozni, dolgozni, lakni vagy nyugdíjba vonulni, akkor mindenképpen szüksége van bankszámlára és a számla megnyitásához, kezeléséhez kellő tudásra. Ezt a tudást, rengeteg érdekes és kamatoztatható információt szeretnénk megosztani veletek, legyen szó a világ bármely országáról is.

Svájci cégalapítás

Friss topikok

Linkblog

A SVÁJCI-NÉMET ADÓSZERZŐDÉS MARGÓJÁRA

2012.04.06. 05:06 külföldi bankszámla

 

A német politikusok ismét a szerintük elmaradott és korrupt svájci adórendszert szidják. Pedig a szomszédnak is lenne mit tanulnia az Államszövetségtől. A sajtó és a német polgárok viszont egyáltalán nem dühösek Svájcra, sőt.

Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter néha igen arrogánsnak tűnik, a minisztériumi dolgozókkal, az újságírókkal, az ellenzéki poltikusokkal szemben vagy a költségvetési vita során. De a diplomáciában soha. Sohasem szólta le a kisebb nemzeteket, együtt tud működni a kisebb EU tagállamokkal és Svájccal is, írja a német Focus.

 

Elődje Peer Steinbrück viszont azzal fenyegette meg az alpesi országot, hogy “rájuk küldi a lovasságot”. Ezzel szemben Schäuble szerint, “Svájc jogállam és nem banánköztársaság”. Természetesen neki van igaza.

A németeknek (is) lenne mit tanulniuk a svájciaktól. Az államadósság alacsony, az meberek pedig együttműködve döntenek a legfontosabban kérdésekben. Ha új Operaházat építenek, akkor eldöntik, hogy honnan vonják el hozzá a pénzt. Ha támogatnak valamikt, akkor azzal egy időben megszavazzák az adóemelést is. Olyan népboldogító kiadásokat, amelyeket Németországban a politikusok elfogadnak, a svájci polgárok rögtön elutasítanak, ha feleslegesek.

A németek szerint bár a svájci joghoz hozzátartozik a banktitok, véleményük szerint az államszövetség korrupt politikusokból, pénzmosókból és adócsalókból húzott jelentős hasznot évtizedeken át. Így a tisztességtelen ügyfeleket vonzotta Svájc, pedig az Európában páratlanul alacsony adók egyébként rengeteg tisztességes üzletembert csábítottak volna. Azzal is tisztában vannak a németek, hogy a külföldiek kevesebb adót fizetnek Svájcban, mint a helyiek.

Az is nyilvánvaló, hogy az adócsalókra vadászni kell. Mert az teljesen aláássa egy országban az adózási morált, ha mindenki ki tudja húzni magát az adófizetés alól, mint ahogy az Görögországban történt, jegyzi meg a Focus. Azonban az adózók tömeges külföldre menekülése ellen csak a józan saját adópolitikával lehet tenni, amit hosszú távon kell igen bölcsen kialakítani.

A németeknek is van mit tanulniuk. Egyáltalán nem arról van szó, hogy csak a tisztességtelen emberek viszik a pénzüket Svájcba.
Egyszerűen sokan félnek attól, hogy megfigyelik a vásrlásaikat, a politikai kockázatoktól. Ráadásul a svájci módszer tökéletesen megmutatta, hogy minél egyszerűbb az adórendszer, annál kevesebben viszik a pénzüket külföldre, viszont minél magasabb a sarc, annál nehezebb megakadályozni az elvándorlást.

A németeknek most arról kell dönteniük, hogy kegyeznek Svájccal az adókerülők ügyében. Akik eddig eltitkolták a vagyonukat, ezután is névtelenek maradhatnak és egy egyösszegű adó kifizetésével megszabadulnak a korábbi adókerüléseik miatti esetleges büntetéstől. Természetesen ez joggal csípi a tisztességesen adózó német állampolgárok szemét. De ameddig nem írják alá a két ország szerződését az adókról, Németország jelentős pénzt veszít.

Kapcsolódó cikkek:

Tovább lángol a német-svájci vita az adónyomozók elleni elfogatóparancs miatt

Svájc körözést adott ki három német adónyomozó ellen!

Nem lehet felhasználni a svájci bankból lopott adatokat

Szólj hozzá!

Címkék: svájci adó svájci banktitok svájci adófizetés svájci adóbotrány svájci adóparadicsom svájci adókerülés svájci adócsalás

A bejegyzés trackback címe:

https://kulfoldibankszamlanyitas.blog.hu/api/trackback/id/tr224366918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása