HTML

Külföldi bankszámla

Külföldi bankolás és üzlet

Ha valaki külföldön akar vállalkozni, dolgozni, lakni vagy nyugdíjba vonulni, akkor mindenképpen szüksége van bankszámlára és a számla megnyitásához, kezeléséhez kellő tudásra. Ezt a tudást, rengeteg érdekes és kamatoztatható információt szeretnénk megosztani veletek, legyen szó a világ bármely országáról is.

Svájci cégalapítás

Friss topikok

Linkblog

TOVÁBB LÁNGOL A NÉMET-SVÁJCI VITA AZ ADÓNYOMOZÓK ELLENI ELFOGATÓPARANCS MIATT

2012.04.04. 03:34 külföldi bankszámla

 

A német kormány szerint nem ártott a két ország közötti kapcsolatnak, hogy a svájciak elfogatóparancsot adtak ki három német adónyomozó ellen.
Szerintük ez az eset is csak azt mutatja, hogy tényleg ideje lenne már elfogadni a kétoldalú adószerződést.

A német baloldalibb pártok elítélték a svájci jogo lépést a hétvégén. A letartóztatási parancs ahhoz a német nyomozáshoz kapcsolódik, amelynek során a német adóhatóság 2010-ben egy svájci bankból állítólagos adócsalók adatait tartalmazó lopott tartalmazó CD-t vásárolt.

 

Wolfgang Schäuble német pénzügy miniszter Koppenhágában azt nyilatkozta, hogy az eset nem befolyásolja az adóegyezményt és megjegyezte, hogy “Svájc a saját törvényei szerint járt el”, amelynek része a banktitok megsértésének tiltása, írja a swissinfo.

Hosszú időn keresztül a svájci hatóságok csak akkor adtak ki adatokat a svájci bankszámlák tulajdonosairól, ha azok adót csaltak (például dokumentumokat hamisítottak), de adókerülés esetén (ha elfelejtették jelenteni) nem teljesítették a jogsegélyre vonatkozó kéréseket.

Ilyen jogi kiskapuk segítségével tudott túlélni a banktitok. A banktitok megsértése, amelyet 1934. óta véd törvény, pénz vagy börtönbüntetéssel jár.

A német kormány szerint a két ország közötti adószerződés megoldotta volna a banktitoksértési ügyet, azonban a német ellenzék nem szavazta meg azt. Emiatt viszont folytatódott a svájci eljárás.

Az új német-svájci adószerződés alapján a svájci bankok egyösszegű kártérítést fizetnének az adózatlan vagyonokért és forrásadót fizetnének a továbbiakban. Cserébe nem derülne ki a svájci bankszámlák német tulajdonosainak személyazonossága.

Az egyezmény elfogadásához szükség van a felsőház jóváhagyására, ahol a Merkel kormánynak nincs meg a többsége. A kormányfő titkársága szerint tető alá kell hozni a megegyezést, hogy életbe léphessen 2013. január elsejétől.

A svájci Credit Suisse óriásbanktól lopott CD-t az ellenzéki vezetésű Észak-Rajna-Vesztfália tartományi adónyomozók vásárolták meg, ahol május 13.-án lesznek választások.

Hannalore Kraft, az állam kormányzója szerint a svájci lépés, mely szerint ha a nyomozók megpróbálnának belépni az alpesi országba, akkor a határon letartóztatnák őket, “szörnyű”. AZ egyik szociáldemokrata honatya szerint az adónyomozókat az ország legmagasabb kitüntetésével, a Becsületrenddel kellene kitüntetni.

A korábbi német pénzügyminiszter, Peer Steinbrück szerint, akinek korábbi kijelentései már számtalanszor megsértették a svájciak önérzetét, “botrányos” a svájcciak eljárása.

A német újságok sokkal higgadtabban foglalkoznak a kérdéssel. A swissinfo elemzhése szerint például a Süddeutsche Zeitung szerint érthető a német düh, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a svájci törvények különböznek. Szerintük “a svájci törvények az adót nem kötelezően a hatóságnak fizetett sarcnak tekintik, hanem az egyén hozzájárulásának a társadalom felé, ahol eldöntheti, hogy mennyit fizet”.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerint a három adónyomozó jobban teszi, ha következő szabadságukat Ausztriában és nem Svájcban töltik. Szerintük a kérdés nem három tisztviselőről szól, hanem szuverén országok jogvitájáról. és a kérdés inkább az, hogy használhat-e egy jogállam ktes eszközöket törvényeinek végrehajtására?

A Welt szerint Svájc nem gyarmat, amelyet fenyíteni lehet. “Független államok között egy lehetőség van: a tárgyalás. Tárgyalásokkal kell elérni, hogy senki sem (nemcsak a németek) rejthessék el adózatlan vagyonukat Svájcban.

Svájcban is nagy port kavart az ügy:
A német jog és a svájci demokrácia megint összeütköztek”, írja a Neue Zürcher Zeitung.

“Felejtsük el a németekkel kötendő adószerződést”, írja a SonntagsZeitung. “Svájc egyértelművé tette, hogy elfogadhatatlan a német eéjárás, hogy svájci bankoktól lopott adatokat vásárolnak”.

A Blick bulvárlap szerint az elfogatóparancs csak továbbélezi a helyzetet.
Szerintük az elfogatóparancs azért fontos, mert megmutatta, hogy kinek az oldalán áll a svájci jog: a külföldi adócsalókén.

Kapcsolódó cikkek:
Svájc körözést adott ki három német adónyomozó ellen!

Nem lehet felhasználni a svájci bankból lopott adatokat

 

Szólj hozzá!

Címkék: svájci adó svájci adók 2011 svájci adóbotrány svájci adókerülés svájci adócsalás

A bejegyzés trackback címe:

https://kulfoldibankszamlanyitas.blog.hu/api/trackback/id/tr294362464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása