HTML

Külföldi bankszámla

Külföldi bankolás és üzlet

Ha valaki külföldön akar vállalkozni, dolgozni, lakni vagy nyugdíjba vonulni, akkor mindenképpen szüksége van bankszámlára és a számla megnyitásához, kezeléséhez kellő tudásra. Ezt a tudást, rengeteg érdekes és kamatoztatható információt szeretnénk megosztani veletek, legyen szó a világ bármely országáról is.

Svájci cégalapítás

Friss topikok

Linkblog

Bitcoin és a bankmentes fizetési rendszer

2012.04.04. 03:38 külföldi bankszámla

 


Az teljesen egyértelmű, hogy a Bitcoin létezésének és népszerűségének egyik alapja a bankok tevékenysége iránti gyanakvás és kétkedés.

A Bitcoint 2009. januárjában “adta ki” egy Satoshi Nakamoto (minden bizonnyal álnév) nevű, máig ismeretlen fejlesztő. Az első tranzakció kódjába bele volt írva, hogy a bankok második nagy szanálása miatt történt.

Ez nemcsak az első Bitcoin tranzakció idejét mutatja meg, de a fejlesztő motivációjára is utal.

 

Mielőtt végleg eltűnt volna a netről, Nakamoto többször is közölte, hogy a bankokat hibáztatja a hitelválság és hitelbuborék kialakulása miatt.
Tulajdonképpen az egész történet egy kicsit olyan, mintha egy William Gibson novella alpján készült volna.

Az biztos, hogy a Bitcoin felhasználói is osztják Nakamoto nézeteit. Egyik utolsó ismert üzenete így hangzott: “A Bitcoint használó bankokat nem lehet kisegíteni”.

Az olyan helyeken (boltokban, éttermekben, stb), ahol elfogadják a Bitcoint mindenhol megfigyelhetők az erős bank ellenes érzelmek. A felhasználók egyértelműen mind készpénz pártiak. A Bitcoin kifizetések során nagyon nehéz követni a felhasználók személyazonosságát, mert az anonimitás megvédi őket az adatbányász cégektől vagy hatóságoktól. Azonban pont emiatt elősegíti az ellenőrizhetetlen kereskedelmet és persze a pénzmosást is.

Kitűnő példa erre a Silk Road honlap, ahol Bitcoinért cserélt gazdát döbbenetes mennyiségű kábítószer és fegyver, illetve a kereskedelem a mai napig zavartalanul folyik.

Azonban a Bitcoin egyre kevésbé szolgál illegális manőverek fedezésre, egyszerűen annyira népszerű lett, hogy komoly lehetőséget jelent ma már a tisztességes felhasználók és persze a kereskedők számára is.

Főleg olyan országokban fejlődik szédületesen a Bitcoin felhasználása, ahol korlátozzák a deviza műveleteket vagy más országból származó fizetőeszközök felhasználását és birtolását, mint például Kína.

“Pár óra alatt ott volt a készpénz a bankszámlámon, míg hagyományos bankolással ez órákba került volna”, nyilatkozta a Reutersnek egy Kínában élő angol üzletember.

Emiatt persze egyre több üzletben fogadják el a Bitcoint a ruházati boltoktól a pizza házhozszállítókig.
Kitűnő eszköz internetes szerencsejátékhoz és az emigránsok is nagyon olcsón tudnak így pénzt hazaküldeni a rokonaiknak.

A Bitcoin hivatalos elfogadása viszont rendkívül problémás. Az angol törvények nem ismerik el, mert nem illik rá az e-pénz (e-money) definíciója. A németeknél viszont a magánszerződés szabadsága miatt, (azaz magánügy, hogy ki mit fogad el ellenértékként) tulajdonképpen nem illegális.
Az Egyesült Államokban a szabályzás államonként eltér. Emiatt azonban a Bitcoin kicserélése más pénznemre, bizony veszélyes is lehet.
A Bitcoin miatt már több komoly per is folyik különböző országokban, a leghírhedtebb Franciaországban. Ezek ugyan akadályozzák a Bitcoin rendes fizetőeszközzé válását, de a terjedését nem.

A Bitcoin értéke csak a felhasználói hitétől függ. Ez így van minden pénzzel, de azok mögött azért létező országok központi bankjai állnak. Aztán a Bitcoin sikerét látva bármikor elkezdhetnek a különféle kormányok is e-pénzeket kibocsátani, amelyekkel tönkretehetik a Bitcoin piacot.

A Bitcoinról és kereskedelméről részletes információkat találhat a Magyar Bitcoin Portálon!

Kapcsolódó cikkek:

Bitcoin: A bank és állammentes pénz

Virtuális iroda

Bankolás második útlevéllel: gyakorlati útmutató

Várja az adómentességre vágyó cégeket a Kajmán-szigeteki Különleges Gazdasági Zóna!

Névtelen (anonim) bank és hitelkártya

Mi az a külföldi (offshore) bankszámla?

Hitelkártyák II. rész

Hitelkártya előnyei a kereskedők számára

Hitelkártyák I. rész

Bankszámla helyett előre feltöltött kártya

Bankolás második útlevéllel: gyakorlati útmutató

Kell-e egyáltalán bankszámla? Az előre feltölthető (prepaid) kártyák

Szólj hozzá!

Címkék: bitcoin silk road epénz e money e pénz

A bejegyzés trackback címe:

https://kulfoldibankszamlanyitas.blog.hu/api/trackback/id/tr204362465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása