HTML

Külföldi bankszámla

Külföldi bankolás és üzlet

Ha valaki külföldön akar vállalkozni, dolgozni, lakni vagy nyugdíjba vonulni, akkor mindenképpen szüksége van bankszámlára és a számla megnyitásához, kezeléséhez kellő tudásra. Ezt a tudást, rengeteg érdekes és kamatoztatható információt szeretnénk megosztani veletek, legyen szó a világ bármely országáról is.

Svájci cégalapítás

Friss topikok

Linkblog

A SVÁJCI PÉNZPIACI SZABÁLYZÓ FOKOZOTT ADÓINFORMÁCIÓ-CSERÉT JAVASOL

2012.03.28. 06:58 külföldi bankszámla

 


A svájci pénzpiaci szabályzó a svájci pénzügyi körök legnagyobb megdöbbenésére, szorgalmazta a nemzetközi adóinformáció-csere erősítését.
A Svájci Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (Finma) közleménye pont akkor jelent meg, amikor svájci kormány azért harcol, hogy ne kelljen bevezetni az Európai Unió által szorgalmazott automatikus információcserét a bankszámlákról.

Patrick Raaflaub szerint a svájci versenyelőny elvesztésébe kerülhet, ha nem oldják meg a kérdést, amely miatt a nemzetközi közösség már harminc éve bírálja az ország pénziparát.
Szerinte egyszerűen nem lehet elkerülni a nagyobb hozzáférést a banki adatokhoz, jelentette a swissinfo.

 

Svájc már így is engedett egyébként a nemzetközi nyomásnak, a nagyobb adóügyi átláthatóság miatt könnyebb lett a hozzáférés a svájci bankszámlák tulajdonosainak adataihoz. Ezzel jelentősen lazították a svájci banktitkot.
Az év elején már azt is megengedték, hogy adócsalási bűncselekmények során akkor is kiadjanak ügyféladatokat külföldi országoknak, ha nem ismert a gyanúsított neve.

Azonban a svájci kormány határozottan ellenzi az automatikus információ cserét a Svájcban bankszámlát nyitó ügyfelekről. Ehelyett megpróbálják kikerülni az EU nyomását és külön szerződéseket kötöttek Angliával és Németországgal, melynek értelmében forrásadót fizetnek az ügyfelek, de megmarad a névtelenségük.

Raaflaub keddi beszédében elismerte, hogy jelentős előrelépést tett Svájc az adócsalók elleni küzdelemben, szerinte a szabályok “radikális újragondolására” lesz szükség.

A Svájci Bankárok Szövetsége (SBA) határozottan elutasította Raaflaub kijelentését, szerintük a pénzpiaci felügyeletnek semmilyen hatásköre sincs a kérdésben.

“A bankok stabil és jól működő felügyeleti rendszerrel rendelkező pénzügyi központban dolgoznak, amely teljes és megfelelő információkat szolgáltat, teljesen együttműködve a külföldi hatóságokkal”, áll az SBA sajtóközleményében. “A Finma-nak nincs felhatalmazása az adópolitika alakítására, így érthetetlen a felhívás a nemzetközi együttműködés további fokozására.”

Bár a Finma-nak valóban nem tartozik a hatáskörébe az adópolitika, kötelessége jelezni, ha szerintük veszély leselkedik a pénzügyi szektorra.
2009-ben például elég ellentmondásos körülmények közuött kiadta a UBS amerikai ügyfeleinek adatait az Egyesült Államok hatóságainak. 2011-ben bírósági döntés szerint jelentősen túllépték a hatáskörüket, mert ezzel a hatóság veszélyeztette a svájci gazdaság stabilitását.

Kapcsolódó cikkek:

Még mindig Svájcba megy a pénz

Veszélyben a svájci Rubik-adóegyezmények

A svájci Rubik Adóegyezmény garantálja a banktitkot

Sok milliárdba kerülnek a svájci bankoknak az új adóegyezmények

Az EU újratárgyaltatná a svájci adóegyezményeket

Továbbra is nagy a nyomás Svájcon az adóügyek miatt

Az EU adóügyi főnökének nem tetszenek a Svájccal kötött adószerződések

A svájci magánbankárok szerint elég volt az EU-val kötött adóegyezményekből

A többfokozatú svájci banktitok kialakulása

Szólj hozzá!

Címkék: svájci bank adózás svájcban svájci banktitok finma svájci adóoptimalizálás svájci adók svájci adókerülés

A bejegyzés trackback címe:

https://kulfoldibankszamlanyitas.blog.hu/api/trackback/id/tr374345020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása