HTML

Külföldi bankszámla

Külföldi bankolás és üzlet

Ha valaki külföldön akar vállalkozni, dolgozni, lakni vagy nyugdíjba vonulni, akkor mindenképpen szüksége van bankszámlára és a számla megnyitásához, kezeléséhez kellő tudásra. Ezt a tudást, rengeteg érdekes és kamatoztatható információt szeretnénk megosztani veletek, legyen szó a világ bármely országáról is.

Svájci cégalapítás

Friss topikok

Linkblog

Hogyan lehet Svájcban lakást bérelni?

2012.01.12. 17:14 külföldi bankszámla

svajcicegalapitasinfo-svajci-lakas-berlesOlvasóink közül sokan kérnek tőlünk praktikus tanácsot svájci lakásbérléshez. Bár a svajcicegalapitas.info alapvetően svájci gazdasági, cégalapítási és bankipari híreket közöl, természetesen a legnagyobb örömmel írunk olyan témákról, amelyeket a látogatóink kérnek.

A svájci bérlakás piac már majdnem tíz éve keresleti, mert nagyon kevés a kiadó ingatlan, főleg a nagyvárosokban, ahová a külföldiek szívesen költöznek. Az erősen behatárolt számú üres bérlakás miatt az ingatlanok tulajdonosai és az ingatlan ügynökségek kedvükre válogathatnak a lakásokra valósággal “pályázó” bérlőjelöltek közül.

 

Svájci lakásbérlés lépései:

Forrásunk az expatica.com internetes lakásbérléshez a www.homegate.ch és a www.immoscout24.ch honlapokat, szobabérléshez pedig a www.wgzimmer.ch honlapot ajánlja. Természetesen olvasni kell a hirdetéseket a helyi lapokban és a legjobb módszer mindig az, ha minden lehetséges forrást meg is kérdez az lakáskereső.

Svájcban is érvényes az örökös szabály, olyan ingatlant kell bérelni, amelynek költsége legfeljebb a havi jövedelem harmada. A lakáskiadók és az ingatlanirodák is olyan bérlőket szoktak keresni, akik megengedhetik maguknak az adott ingatlant, de annál drágábbat nem. Azt sem árt előre eldönteni és jelezni, hogy mekkora ingatlant keres, ugyanis az ügynökségek szeretnek maguk dönteni ilyen kérdésekben, a nagyobb lakásokat családoknak ajánlják, a kisebbeket pedig egyedül állóknak vagy gyermektelen pároknak.

Természetesen a létező összes szóba jöhető ingatlant meg kell nézni. A városokon kívül ugrásszerűen javulnak az esélyek, mind a rendelkezésre álló ingatlanok számát, mind árát tekintve és Svájcban az elővárosi közlekedés is kitűnő.

Érdemes felkészülni az első találkozásra a lakás tulajdonosával, ez igen fontos egy olyan piacon, ahol a lakáskiadó választhat több albérlő jelölt közül.

Svájci lakásbérléskor igen tekintélyes mennyiségű papírmunkára is fel kell készülni. Nyomtatványokat kell kitölteni a jövedelemről, referenciákról, háziállatokról, gyerekekről, stb. Ráadásul ellenőrizni fogják, hogy a megadott adatok megfelelnek-e a valóságnak. Az ingatlant tulajdonosa fel fogja hívni a munkaadót vagy az előző lakóingatlan tulajdonosát. Ha a lakást nem svájci akarja bérbe venni, akkor külön odafigyelnek rá, hogy minden a tartózkodással összefüggő irat rendben van-e (ez EU tagország állampolgárai részére nem okozhat problémát), szükség lesz az útlevél fénymásolatára, az elmúlt három havi fizetési kimutatásra vagy egy levélre a munkáltatótól, amelyben garantálja a bért. Hat hónapnál hosszabb svájci tartózkodás esetén mellékelni kell a “Betreibungsregister-Auszug or extrait des poursuites” nevű dokumentumot, ez igazolja, hogy nincs fennálló adósság és a rendőrség sem kőrözi a jövendő bérlőt. A lakáskiadási “pályázathoz” nem árt mellékelni egy személyes motivációs levelet, mintha állást keresne az ember. Ha a lakást a bérlőt alkalmazó cég nevére veszik ki, akkor a cégbejegyzés másolatára is szükség lesz.

Ezek után a kulcsok megszerzéséhez  csak ki kell tölteni a bérleti szerződést, be kell nyújtani a banki garanciát (háromhavi bérleti díj), ki kell fizetni az első havi bérleti díjat, valamint az esetleges adminisztrációs díjat és igazolni a megkötött felelősségbiztosítást.

A beköltözés napján a lakás tulajdonosával együtt végig kell menni az ingatlanon és feljegyezni minden esetleges hibát vagy sérülést a hivatalos átadás előtt. Érdemes nagyon körültekintőnek és óvatosnak lenni, mert kiköltözéskor a legkisebb karcolást is könyörtelenül kifizettetnek.

Tipp: Az átadás-átvételhez a gyakran érdemes szakértői segítséget igénybe venni, mert csak így lehet elkerülni a komoly vitákat. Bár a szakértői segítség nem olcsó, tapasztalataink szerint mindenképpen megéri!

Problémás esetben érdemes felvenni a kapcsolatot a Svájci Ingatlanbérlők Szövetségével:
www.asloca.ch (francia)
www.mieterverband.ch (német)
www.asi-infoalloggio.ch (olasz)

Kapcsolódó cikkek:

Svájci fizetések a legkeresettebb szakmák, legkedveltebb cégek és végzettségek szerint

A legnagyobb svájci cégek

A legnépszerűbb cégek Svájcban

Miért költöznek a külföldi cégek Svájcba?

A svájci minimálbér kérdés

Svájcban 5979 svájci frank az átlagos havi fizetés

Megint Svájc a legversenyképesebb ország

Svájc biztonságos kikötő a külföldiek számára

Keresik a képzett munkaerőt Svájcban

Svájci munka - álláskeresés Svájcban

Svájci bér, fizetés és megélhetési költségek

Svájci munka - állás

Lakhatás és ingatlanbérlés Svájcban

Megélhetési költségek Svájcban

Munkaidő Svájcban

EU polgárok diplomáinak elismertetése Svájcban

Diplomák és más képesítések elismertetése Svájcban

Hogyan kell jól bemutatkozni egy svájci munkaadónak?

Hogyan keressenek Svájcban munkát az EU tagállamok polgárai?

Hogyan kell munkát keresni Svájcban?

Munkakeresés Svájcban és a munkaerőpiac

Munkakereséshez szükséges ismeretek Svájcban

Svájci tartózkodás: lehetőségek és szabályok I. rész

Svájci tartózkodás II.rész: tartózkodási és munkavállalási engedély, állampolgárság

Külföldi munkavállalók adókedvezményei

Szólj hozzá!

Címkék: svájci lakásbérlés svájci albérlet svájci albérlő svájci ingatlan

A bejegyzés trackback címe:

https://kulfoldibankszamlanyitas.blog.hu/api/trackback/id/tr553540477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása