HTML

Külföldi bankszámla

Külföldi bankolás és üzlet

Ha valaki külföldön akar vállalkozni, dolgozni, lakni vagy nyugdíjba vonulni, akkor mindenképpen szüksége van bankszámlára és a számla megnyitásához, kezeléséhez kellő tudásra. Ezt a tudást, rengeteg érdekes és kamatoztatható információt szeretnénk megosztani veletek, legyen szó a világ bármely országáról is.

Svájci cégalapítás

Friss topikok

Linkblog

Dokumentumok megőrzésének szabályai Svájcban

2011.12.20. 22:31 külföldi bankszámla

svajci-iratmegorzesSokszor felmerül a kérdés, hogy egy svájci  vállalkozás milyen  dokumentumokat őrizzen meg és meddig?

A hivatalos válasz a kérdésekre az, hogy a cégbíróságon bejegyzett cégeknek a törvény értelmében (Art. 957 OR) az üzleti könyvelést, dokumentációt meg kell őrizniük. Ez ahhoz szükséges, hogy minden esetben világosan értelmezhető legyen a vállalkozás helyzete, akár kölcsönt kér, akár az éves eredményekről kell beszámolni.

 

Az eredménykimutatás és a mérleg eredetije írásban legalább tíz évig megőrizendő. A megőrzési időszak mindig az adott pénzügyi év végén kezdődik. Hosszabb az iratok kötelező megőrzési ideje a közvetlen szövetségi adó tekintetében (15 év), az Áfa és ingatlanhoz kapcsolódó dokumentumok megőrzési ideje 20 év.

Az egyéb üzleti könyveket, utalványokat és levelezést elektronikus vagy más formában is lehet archiválni, ahogy azt az üzletmenet lehetővé teszi. Az elektronikus formában megőrzött dokumentumok esetén is gondoskodni kell arról, hogy bármikor hozzáférhetők legyenek.

Az elektronikus tárolásnak természetesen csak előnyei vannak, mint a helyspórolás, a keresés és a hozzáférés gyorsasága, stb. De, semmiképpen sem szabad elfeledkezni a biztonsági másolatok készítéséről. Az adatok tárolása tehát megkerülhetetlen feladat a svájci cégek és vállalkozások számára. Ha valamilyen okból bíróságra kell menni, akkor azonnal kérni fogják a nyilvántartásokat, hogy megteremthessék egy jogi döntés alapjait. Ezért érdemes előre gondolni az adatok archiválásakor és olyan formában rögzíteni ezeket, hogy minden törvényi feltételnek megfeleljenek.

Ha kérdése van a svájci iratkezelésről a dokumentáció legjobb lehetőségeiről, akkor kérjen ingyenes tanácsot.

Kapcsolódó cikkek:

Svájci részvénytársaság alapítás összefoglaló

Svájci cégalapítás

Svájci részvénytársaság összefoglaló

Adóminimalizálás svájci cégalapítással

Részvénytársaság (AG) alapítása Svájcban

Kft (GmbH) alapítása Svájcban I. rész, a dokumentumok ellenőrzése

Egyéni vállalkozás alapítása Svájcban

Külföldi vállalatok típusai és az alapításkor támasztott követelmények Svájcban

Cégalapítás Svájcban: követelmények és lehetőségek

Szólj hozzá!

Címkék: svájci cégalapítás svájci cég svájci cégek svájci adó cégalapítás svájcban

A bejegyzés trackback címe:

https://kulfoldibankszamlanyitas.blog.hu/api/trackback/id/tr143479465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása