HTML

Külföldi bankszámla

Külföldi bankolás és üzlet

Ha valaki külföldön akar vállalkozni, dolgozni, lakni vagy nyugdíjba vonulni, akkor mindenképpen szüksége van bankszámlára és a számla megnyitásához, kezeléséhez kellő tudásra. Ezt a tudást, rengeteg érdekes és kamatoztatható információt szeretnénk megosztani veletek, legyen szó a világ bármely országáról is.

Svájci cégalapítás

Friss topikok

Linkblog

Bankszámlanyitás egy másik EU tagállamban

2011.12.07. 17:45 külföldi bankszámla

Szükség lehet egy bankszámlára, valamelyik másik EU tagállamban. Azonban tudni kell, hogy a bank elutasíthatja a bankszámlanyitási kérelmet, ez a saját, önálló üzleti döntésüktől feu-bankszamlanyitasügg.

A bankszámla megnyitása előtt a banknak meg kell ismernie az ügyfelet, erre törvény kötelez minden európai pénzintézetet. A nem rezidens, tehát belföldi illetőségű ügyfelek esetén ez hosszabb ügyintézést jelenthet. Egyes bankok üzletpolitikája az, hogy nem is nyitnak bankszámlát olyan külföldieknek, akik nem számítanak belföldi illetőségűnek (azaz rezidensnek).

 

 

Tartózkodási ügyek

A bankok gyakran visszautasítják az életvitelszerűen más országban élők bankszámlanyitási kérelmét. De vannak olyan bankok, amelyek olyan termékeket szolgáltatnak, amelyeket külföldieknek vagy expateknek terveztek.

A bankszámlanyitás elutasítása, csak akkor fogadható el, ha annak üzleti oka van.
A bankok ugyanis nemzetiségi alapon nem diszkriminalizálhatják az EU tagországokból érkező ügyfeleket.

A cikkben található példák az Európa Tanács honlapjáról származnak:

“Sándor egy Cseh Köztársaságban bejegyzett cégnél talált munkát, de továbbra is Magyarország a lakhelye. A munkaadó cseh bankszámlát akart nyitni neki, hogy odautalhassák a fizetését.

A cseh bank megtagadta a bankszámlanyitást, mert Sándor külföldi illetőségű, a munkaadója pedig megtagadta a fizetés átutalását magyar bankszámlára.

Sándor panaszt nyújtott be a cseh banknál. Ha nem sikerül megoldani az ügyet, akkor panaszt nyújthat be az EU pénzügyi szolgáltatásokért felelős szervénél.”

A rövid ideig külföldön tartózkodók is nehézségekkel találhatják szembe magukat bankszámlanyitáskor, mert néhány pénzintézet ragaszkodik ahhoz, hogy bankszámlanyitáskor az ügyfélnek igazolnia kell a hosszútávú tartózkodást.

Példa:
Figyelje meg, hogy az elutasítás alapja vajon üzleti alapú döntés volt-e?

“Rosa Portugáliából Angliába költözött munkát keresni és bankszámlát is akart nyitni. Az általa kiválasztott bank azt kérte, hogy igazolja azt, hogy legalább három éve az országban tartózkodik.

Bár a banknak jogában áll eldönteni, hogy kinek nyit bankszámlát, azonban Rosát, mint EU tagállam állampolgárát ugyanolyan jogok illetik meg az angolokat. Rosának érdemes írásbeli, részletezett indoklást kérni a bankszámlanyitás elutasításának okairól.

Ha úgy érzi, hogy nemzetisége miatt érte jogsérelem és a bank döntése nem üzleti indokon alapult, akkor fogyasztóvédelmi segítséget kell kérnie, például az EU pénzügyi szolgáltatásokért felelős szervétől.”

Betétvédelem az Európai Unióban

Az EU-ban található bankszámlák bizonyos mértékig védettek a banki csőd ellen. Ez 2011-től 100.000 euróig érvényes, de több olyan ország is van, ahol védett összeg nagysága ennél jóval nagyobb.

Kapcsolódó cikkek:

Szólj hozzá!

Címkék: eu bank eu bankok eu bankszámlanyitás bankszámlanyitás másik eu országban

A bejegyzés trackback címe:

https://kulfoldibankszamlanyitas.blog.hu/api/trackback/id/tr333446188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása