HTML

Külföldi bankszámla

Külföldi bankolás és üzlet

Ha valaki külföldön akar vállalkozni, dolgozni, lakni vagy nyugdíjba vonulni, akkor mindenképpen szüksége van bankszámlára és a számla megnyitásához, kezeléséhez kellő tudásra. Ezt a tudást, rengeteg érdekes és kamatoztatható információt szeretnénk megosztani veletek, legyen szó a világ bármely országáról is.

Svájci cégalapítás

Friss topikok

Linkblog

Hogyan juthat be Svájcba dolgozni?

2011.09.01. 10:36 külföldi bankszámla


svajcicegalapitasinfo-svajci-munka2Az EU tagországok állampolgárai útlevelükkel vagy személyi igazolványukkal léphetnek be Svájc területére. Turistaként az Európai Unió minden polgára három hónapot tölthet regisztráció nélkül az alpesi országban. Aki tovább akar maradni, azoknak jelentkezniük kell az illetékes önkormányzatnál és kérniük kell a svájci tartózkodási engedélyt. Ezt a kantonális bevándorlási hivatal adja ki. A tartózkodási engedély szólhat rövid távra (kevesebb, mint 1 év), középtávra (ideiglenes) és hosszú távra (állandó).

 

 

Míg magyarok számára már teljesen szabad a munkavállalás Svájcban, addig a románok és bolgárok számára még 2016-ig korlátozták a munkavállalási lehetőségeket. A további információkat a “Svájci tartózkodás” nevű kiadványból lehet megtudni, amelyet ide kattintva olvashat el vagy tölthet le.

Azok a munkavállalóknak, akik ugyan Svájcban dolgoznak, de külföldön laknak szükségük van egy úgynevezett “ingázó engedélyre ” (Grenzgängerbewilligung). Az EU és EK/EFTA tagállamok polgárai külön könnyített engedélyt kaphatnak. Ilyen esetben nincs kvóta, szabadon beszerezhető a kantonok bevándorlási vagy munkaügyi hatóságainál és korlátlan ki és belépésre jogosít. Az olyan európai polgárok esetében, akiknél a munkához szükséges tartózkodás nem haladja meg az évi 90 napot, semmilyen engedély sem szükséges, viszont a harmadik országok polgárainak munkavállalási, tartózkodási és ingázó engedélyre is szükségük lesz.
Ez vonatkozik a 90 munkanapot meg nem haladó céges kiküldetésekre is, cégenként. Az ilyen esetekben is jelentkezni kell az illetékes kanton hatóságánál.

A személyek szabad mozgásáról (és az engedélyek kiadásához szükséges dokumentumokról) további információkat lehet találni ide kattintva.

Kapcsolódó cikkek:

Svájci bér, fizetés és megélhetési költségek

Svájci munka - állás

Lakhatás és ingatlanbérlés Svájcban

Megélhetési költségek Svájcban

Munkaidő Svájcban

EU polgárok diplomáinak elismertetése Svájcban

Diplomák és más képesítések elismertetése Svájcban

Hogyan kell jól bemutatkozni egy svájci munkaadónak?

Hogyan keressenek Svájcban munkát az EU tagállamok polgárai?

Hogyan kell munkát keresni Svájcban?

Munkakeresés Svájcban és a munkaerőpiac

Munkakereséshez szükséges ismeretek Svájcban

Svájci tartózkodás: lehetőségek és szabályok I. rész

Svájci tartózkodás II.rész: tartózkodási és munkavállalási engedély, állampolgárság

Külföldi munkavállalók adókedvezményei

Szólj hozzá!

Címkék: svájc svájci frank svájci cégalapítás svájci adó cégalapítás svájcban svájci bankszámlanyitás svájci munkaeresés svájci munkaszerződés svájci adóoptimalizálás svájcba költözés svájci bankszámlanyitás otthonról

A bejegyzés trackback címe:

https://kulfoldibankszamlanyitas.blog.hu/api/trackback/id/tr493194925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása