HTML

Külföldi bankszámla

Külföldi bankolás és üzlet

Ha valaki külföldön akar vállalkozni, dolgozni, lakni vagy nyugdíjba vonulni, akkor mindenképpen szüksége van bankszámlára és a számla megnyitásához, kezeléséhez kellő tudásra. Ezt a tudást, rengeteg érdekes és kamatoztatható információt szeretnénk megosztani veletek, legyen szó a világ bármely országáról is.

Svájci cégalapítás

Friss topikok

Linkblog

A svájci adórendszer / A szövetségi rendszer és a svájci adók

2011.08.24. 11:18 külföldi bankszámla


svajcicegalapitasinfo-svajci-adorendszerA svájci adórendszer minden előírása a svájci állam szövetségi rendszerét tükrözi. Így az alpesi országban adóztat a Szövetség, a 26 kanton és a majd 2600 önkormányzat.

Mind a 26 kanton saját adótörvényekkel rendelkezik és fizettet jövedelem, vagyon, ingatlan, öröklés, tőkenyereség adókat, az adóterhelés kantononként nagyon eltér. A majd 2600 önkormányzat szintén meghatározhatja az általuk kivethető adók nagysága. Ehhez jön még az államszövetség által kivetett jövedelemadó, bár a szövetségi adóbevételek legnagyobb része más forrásból tevődik össze, mint az Áfa (Mehrwertsteuer-MWST), bélyegilleték,vámok vagy a jövedéki adó.

 

Svájcban az alkotmány rögzíti, hogy ki, melyik adókat vetheti ki. A cél az, hogy a három közösségi szinten megfelelően eloszthassák a terhelést és azok nem jelenthetnek túl nagy terhet. EZért a szövetségi alkotmány (Bundesverfassung - BV) bizonyos adók kivetésének jogát a kantonok helyett az államszövetségnek adta. Ez a kitűnő rendszer a Svájci Államszövetség működéséhez hasonlít.

A kantonok adóügyi önállóságát az alkotmány 3. paragrafusa korlátozza a szövetségi szinttel szemben:
“A kantonok függetlenek, amíg ez az alkotmányba nem ütközik, minden olyan jogot gyakorolhatnak, amelyeket nem adtak át az államszövetségnek.”
Az állami függetlenség így megoszlik a szövetség és a kantonok között. Ez az adók ügyében a következőket jelenti:
Az államszövetség csak olyan adókat vethet ki, amelyeket az alkotmány kifejezetten engedélyez. (Kompetencia megosztás, lásd 2, fejezet)
A tény azonban az, hogy az alkotmány nem tiltja kifejezetten a kantonok számára, hogy ugyanazokat az adókat kivessék, mint az államszövetség(különben szerepelne az alkotmányban a tiltás). Így alakult ki, hogy a kantonok és az államszövetség is kivet direkt (közvetlen) adókat(pl. társasági adó).

A kantonok a BV 3. paragrafusa alapján önálló államként gyakorolják jogaikat, amíg az alkotmánynak az államszövetségre vonatkozó részeit nem sértik. Azért alapvető és elvitathatatlan joguk adók kivetése és a beszedett adók felhasználása.

Mivel az államszövetségnek viszonylag kevés adónemre van kizárólagos kivetési joga (Áfa, illetékek, forrásadó, vámok, jövedéki adó), így a kantonok megfelelő lehetőségekkel rendelkeznek a saját adóik kivetésére.

Az önkormányzatok csak a kantonok hatóságai által meghatározott adókat vethetnek ki.

Folytatjuk!

Kapcsolódó cikkek:

Mit kell tudni a svájci adókról?

Svájci belföldi tevékenységet végző tőketársaságok adóoptimalizálása (rt, kft)

Adóminimalizálás svájci részvénytársaság alapítással

Svájci “kiegészítő” és “szolgáltató” társaságok adókedvezményei

Svájci “házi” (domiciliary) társaságokra vonatkozó adókedvezmények

Svájci holdingokra vonatkozó adókedvezmények

Svájci adóoptimalizálási trükkök onshore vállalkozásoknak

Svájci előkészületek az Áfa emelésre

A kantonok többsége adót csökkent

A svájci Áfa reform

Liechtensteini Áfa változások

Svájci Áfa változások

Egyszerű svájci ÁFA tippek

Áfafizetés Svájcban I. rész (Mehrwertsteuer)

Svájci adók és vámok

Szólj hozzá!

Címkék: svájci frank adózás svájcban svájci adó svájci ag alapítás svájci áfa svájci adóoptimalizálás svájci adók adólevonás svájcban

A bejegyzés trackback címe:

https://kulfoldibankszamlanyitas.blog.hu/api/trackback/id/tr963175520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása