HTML

Külföldi bankszámla

Külföldi bankolás és üzlet

Ha valaki külföldön akar vállalkozni, dolgozni, lakni vagy nyugdíjba vonulni, akkor mindenképpen szüksége van bankszámlára és a számla megnyitásához, kezeléséhez kellő tudásra. Ezt a tudást, rengeteg érdekes és kamatoztatható információt szeretnénk megosztani veletek, legyen szó a világ bármely országáról is.

Svájci cégalapítás

Friss topikok

Linkblog

A svájciak ellenzik a banktitok fellazítását

2011.07.08. 12:41 külföldi bankszámla


svajci-kantonok-1Nem örültek a kantonok, sem a sajtó, de még a politikusoknak sem tetszett a kormány új törvénytervezete, amely az adózást hozná még jobban összhangba a nemzetközi  szabványokkal.

A kritikusok leginkább azt támadják, hogy a tervezett szabályok lehetővé teszik az adatvadászatot, amikor kormányok megbízásából a hatóságok rengeteg tisztességes banki ügyfél adatát “pörgetik át”, hogy találjanak valami büntethetőt.

A hét küzepén Eveline Widmer-Schlumpf pénzügyminiszter adta át a tövényjavaslatot a parlamentnek véleményezésre. A javaslat célja, hogy lefektesse az adóinformáció-csere alapjait, amelyek a már megkötött kettős adózást elkerülő egyezményekben (DTA) is szerepelenek.

 

A kabinet ragaszkodik hozzá, hogy az információ-csere csak egyedi esetben, egyedi kérésre történhet meg, azonban úgy tűnik, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) nyomásgyakorlásának meglesz az eredménye, írja a swissinfo.

“Lehet csoportos kérdés, de csak meghatározott elemek alapján. Így jogilag ugyanazt érjük el, mintha egyenként kérnék az adatokat”, nyilatkozta Widmer Schlumpf.

Nincs adatközlés, ha kérés sérti a svájci törvényeket, például a lopott banki adatok esetében.

A svájci kormány három évvel ezelőtt döntött arról, hogy enyhitík a banktitok feltételeit. Azóta 3o kettős adóztatást elkerülő egyezményt kötöttek, amelyek nemcsak adócsalási, de adókerülési ügyekre is vonatkoznak.

Ez megfelel az OECD szabványainak, ezek bevezetése azért szükséges, hogy Svájc ne kerüljün fel a nem együttműködő adóparadicsomok “szürke” listájára.

A kormány javaslatával azonban szinte sem ért egyet. A Svájci Néppárt szerint ez egyet jelent a banktitok eltörlsével és arra emlékeztettek, hogy a kormány korábban egészen máshogy nyilatkozott. A Svájci Bankárok Szövetsége arra hívta fel a figyelmet, hogy azh OECD 26. modell egyezménye kiköti, hogy “az országok nem ind,thatnak adatvadász akciót és nem kérhetnek adóinformációt senkiről ok nélkül. A magánbankárok Szövetsége szerint nem szabad meghajolni újra az OECD akarata előtt.

26 kanton rögtön elutasította, hogy bármelyik befektetőjükről adóinformációkat adjanak ki.  A kantonok pénzügyi tanácsa is egyöntetűen elutasította a javaslatot. A legtöbb szakértő szerint már a gondolat is abszurd, hogy más országok hatóságai a svájci adóhatóság adatait használhassák, miközben a svájciak számára más országokban hozzáférhetetlenek az adatok. Az is nyilvánvaló, hogy az adathalászat miatt a megszerzett adatok felhasználhatatlanok egy büntetőjogi eljárás során.

Az adathalászat ellenzőui azzal vádolják a kormányt, hogy “szalámiznak”, azaz kis lépésekben viszik keresztül az akaratukat, szemben az ország általános véleményével.
Kapcsolódó cikkek:

Svájc és a nemzetközi adóügyi szabványok bevezetése

Svájc fokozza az adóügyi együttműködést

A Svájci Bankárok Szövetségének állásfoglalása az ügyfelek adatainak bizalmasságáról

A svájci banktitok korlátai

Svájci bankokat érintő nemzetközi jogsegély büntető ügyekben

A Svájci Banktitok Törvény (1934)

Mi a banktitok?

A FINMA megerősítését kérik a svájci bankárok

A Bázel III.-nál is keményebb a svájci bankok szabályozása

A túlszabályozott pénzpiac veszélyei

A svájci magánbankolás jövője

Az SPBA sürgeti az adóinformáció-csere törvényt

Svájci pénzmosás elleni törvény

Szólj hozzá!

Címkék: svájci frank svájci bank svájci cégalapítás svájci cégek svájci banktitok svájci bankok svájci bankszámlanyitás

A bejegyzés trackback címe:

https://kulfoldibankszamlanyitas.blog.hu/api/trackback/id/tr543050134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása