HTML

Külföldi bankszámla

Külföldi bankolás és üzlet

Ha valaki külföldön akar vállalkozni, dolgozni, lakni vagy nyugdíjba vonulni, akkor mindenképpen szüksége van bankszámlára és a számla megnyitásához, kezeléséhez kellő tudásra. Ezt a tudást, rengeteg érdekes és kamatoztatható információt szeretnénk megosztani veletek, legyen szó a világ bármely országáról is.

Svájci cégalapítás

Friss topikok

Linkblog

Adótervezés az EU megtakarítási kamatadó irányelvének megfelelően I. rész

2011.05.17. 11:09 külföldi bankszámla


kulfoldibankszamlainfo-a-eu-kamatado-direktiva1Az EU adócsalás elleni küzdelmének első igazán fontos lépése a megtakarítási kamatadó irányelv (ESD)megalkotása volt, amely 2005. július 5.-én lépett életbe.

Az ESD lényege az, hogy az Európai Unió tagállamai megegyeztek egymással, hogy automatikus adóinformáció cserét alkalmaznak a megtakarításaikkal jövedelmet realizáló polgárok bankszámláiról, még ha azok más országba is vannak bejelentve.

 

 

Egyszerűen az történik, ha valakinek más EU tagállamban van bankszámlája, akkor arról minden adatot automatikusan átküldenek hazája hatóságainak. A hatóságok ezután egyeztetik a bankszámlaadatokat az adóbevallás tartalmával. Ha nem történt bejelentés, akkor komoly büntetés, kamatterhek megfizetése, stb. következhet.

Azonban három EU tagország nem fogadta el a közös irányelvet. Ausztria, Belgium és Luxemburg alternatív megoldásokat vezetett be átmeneti időre. Ezeket az országokat követte számos angol érdekeltségű karibi ország, amelyek szintén érintetté váltak a Kamatadó Direktívában. Az alternatív megoldás forrásadót jelent, amelyet a jövedelem keletkezési helyén vonnak le, majd hazautalnak. Ezt azonban automatikusan levonják a banki kamatjövedelmekből és átutalják a hazai adóhivatalnak, így a bankszámla tulajdonosának neve nem lesz ismert.

A forrásadó mértéke 15% volt 2005. július elsejétől, 20% 2008. július elsejétől és 35% 2011. július elsejétől!

Folytatjuk!

Kapcsolódó cikkek:

Külföldi bankolás és az EU Kamatadó Direktíva

Kevesebb adót utalt Svájc az EU tagországoknak

Hogyan lehet elkerülni az EU Kamatadó Direktívát?

Expat: EU Kamat Adó

Ausztria és Luxemburg is bevezetik az EU Kamatadó Direktívát

Szólj hozzá!

Címkék: bankszámlanyitás bankszámlanyitás külföldön svájci bankszámlanyitás külföldi bankszámlanyitás eu kamatadó adótevezés adóoptimalizáció

A bejegyzés trackback címe:

https://kulfoldibankszamlanyitas.blog.hu/api/trackback/id/tr222910675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása