HTML

Külföldi bankszámla

Külföldi bankolás és üzlet

Ha valaki külföldön akar vállalkozni, dolgozni, lakni vagy nyugdíjba vonulni, akkor mindenképpen szüksége van bankszámlára és a számla megnyitásához, kezeléséhez kellő tudásra. Ezt a tudást, rengeteg érdekes és kamatoztatható információt szeretnénk megosztani veletek, legyen szó a világ bármely országáról is.

Svájci cégalapítás

Friss topikok

Linkblog

Amerikai offshore bűnök és eljárások a UBS-ügy miatt

2011.04.01. 16:24 külföldi bankszámla


Renzo Gadola, útban a bíróságra

Renzo Gadola, útban a bíróságra

 

Az amerikai hatóságok továbbra is igen élénken tevékenykednek az offshore adócsalók ügyeiben. Megvádolták a UBS AG (UBSN) egyik korábbi munkatársát, Renzo Gadolát, hogy segített amerikai állampolgároknak kisebb svájci bankokban elrejteni eszközöket az amerikai adóhatóság (IRS) elől.

Gadolát azzal vádolták, hogy összejátszott egy svájci bankárral, amerikai ügyfeleiket arra bátorították, hogy az adóhatóságnak nem bevallott vagyonukat a Basler Kantonalbankban nyitott számlán rejtsék el. Gadola és a bankár azt tanácsolta az ügyfeleknek, hogy ne vegyenek részt az “önkéntes bevallási programban”, amelynek során 18.000 amerikai jelentette be offshore számláját az adóhivatalnak.

Az eljárás során vádat emeltek a legnagyobb svájci bank, a UBS ellen, a pénzintézet legalább kéttucatnyi korábbi ügyfele, négy korábbi bankár és két tanácsadó ellen. Szintén vádat emeltek a legnagyobb európai bank, a HSBC Plc egy korábbi ügyfele és az őt segítő svájci ügyvéd ellen.

Néhány fontosabb szereplő a különböző szövetségi bíróságokon folyó eljárásban:

UBS: A zürichi központú bank 2009. februárjában belegyezett 780 millió dollár kifizetésébe, hogy megakadályozzák a büntetőeljárást. A bank nyilatkozata szerint magánbanki alkalmazottjai segítettek vagyonos amerikaiaknak elkerülni az adózást 2000-től 2007-ig. A UBS segített az ügyfeleknek offshore cégeket létrehozni olyan adóparadicsomokban, mint a Brit Virgin-szigetek, Hongkong és Panama. A UBS vallomás alapján olyan félrevezető cégszerkezeteket hoztak létre, amelyekben az offshore cégek haszonélvezői a színlelt vállalkozások és nem az adófizetők voltak.

Bradley Birkenfeld: A korábbi UBS bankár bűnösnek vallotta magát, adócsalásban segédkezett több amerikainak, köztük Igor Olenicoff milliárdosnak. Később együttműködött a nyomozókkal. 2009. augusztusában 40 havi börtönre ítélték, tíz hónappal többet kapott, mint amit az ügyész kért. Obama elnöktől kérvényezte büntetése csökkentését, mert szerinte méltatlanul bántak vele, annak ellenére hogy együttműködött a hatóságokkal.

Raoul Weil: A UBS korábbi vagyonkezelési igazgatója ellen 2008-ban emeltek vádat, hogy gazdag amerikaiaknak segített elrejteni vagyonukat az IRS elől. 2009. óta szökésben van.

Hansruedi Schumacher: A Neue Zürcher Bank mendzsre, ő intézte a UBS határokon átnyúló ügyeit. 2009. augusztusában azzal vádolták meg, hogy amerikai állampolgároknak segített adócsalásban UBS és NZB számlák felhasználásával. 2009. decembere óta szökésben van.

Matthias Rickenbach: Zürichi ügyvéd, akit 2009. augusztusában azzal vádoltak meg, hogy Schumacherrel együtt segített amerikaiaknak adót csalni a UBS és az NZB bankokban vezetett számlák segítségével. 2009. decembere óta szökésben van.

Mario Staggl: A New Haven Trust Co. liechtensteini befektetési tanácsadója. 2008-ban azzal v ádolták meg, hogy Birkenfelddel együtt segített vagyonos amerikaiaknak adócsalásban. 2008. májusa óta szökésben van.

Kapcsolódó cikkek:

A UBS-t is gyanúsítják a bankközi kamatláb manipulálásával

Az amerikai adóhatóság nagyon figyel a svájci bankokra

Az Egyesült Államokban vádat emeltek négy svájci bankár ellen

Végleg lezárult a UBS-per

Levonták a UBS-ügy tanulságait

Elfogadták a UBS-egyezményt

Az SBA sajnálja a parlamenti határozatot a UBS-ügyben

UBS saga: végjáték III.

Szólj hozzá!

Címkék: svájci frank ubs svájci bank svájci banktitok svájci bankok svájci bankszámlanyitás

A bejegyzés trackback címe:

https://kulfoldibankszamlanyitas.blog.hu/api/trackback/id/tr592791500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása