HTML

Külföldi bankszámla

Külföldi bankolás és üzlet

Ha valaki külföldön akar vállalkozni, dolgozni, lakni vagy nyugdíjba vonulni, akkor mindenképpen szüksége van bankszámlára és a számla megnyitásához, kezeléséhez kellő tudásra. Ezt a tudást, rengeteg érdekes és kamatoztatható információt szeretnénk megosztani veletek, legyen szó a világ bármely országáról is.

Svájci cégalapítás

Friss topikok

Linkblog

Kis svájci banktörténelem II. rész

2012.02.06. 06:08 külföldi bankszámla


svajcicegalapitas-svajci-banktortenelem

 

 

A cikk a “Melyik a legrégebben működő svájci bank? ” folytatása!

Az írás első részéből tehát kiderül, hogy a Wegelin bukásával, a legrégebben működő svájci bank ismét csak privátbank (magánbank) lehet.

 

A különböző bankok alapítási dátuma sem nyújt bizonyosságot, mert a XVIII. században a kereskedelmi és banki tevékenységek még nem váltak külön. A Rahn & Bodmer például honlapjukon azt írják, hogy bank alapítási dátuma 1750. Azonban akkor még kifejezetten kereskedelmi vállalkozás volt. Mint Rahn & Bodmer Bank azonban csak szinte pontosan száz éve működnek. Persze ettől függetlenül megérdemlik a legrégebben működő zürichi magánbank nevet.
Ugyanez vonatkozik a La Roche & Co Banquiers-re, amelyet 1787-ben alapított Benedikt La Roche és a Landolt & Cie bankra, amely 1780. óta létezik. Mindkettő Bázel, illetve Nyugat-Svájc legrégebbi magánbankjának nevezi magát.

Ha azt vesszük alapul, hogy hivatalosan melyik volt bank már alapításakor, akkor a genfi Lombard Odier Hentsch & Cie pénzintézet a nyerő, mert ez a svájci bank már több, mint kétszáz éves hagyományokkal rendelkezik, 1795-ben alapították a Ferrier, Darier & Cie-t, majd 1796-ban Hentsch & Cie és 1798-ban Henri Hentsch & Gedeon és Jean Lombard.

Érdekes és nagyon meglepő, hogy az 1790-es években  alapították a bankokat és kezdődött virágzásuk. Miután 1789-ben kitört a francia forradalom, 1792-ben Genfben is forradalom volt, emiatt a legtöbb genfi bank csődbe ment. 1798-ban Franciaország annektálta a Genfi Köztársaságot, és rögtön korlátozták a bankok jogait. Mégis sikeresek lettek az akkor alapított bankok, érdekfeszítő, de kevéssé ismert szelete ez a történelemnek.

Amikor a Pictet működésének kétszázadik évfordulóját ünnepelte, kiadta egy banktörténettel foglalkozó könyvet, Mivel ez főleg a saját históriájukkal foglalkozott, a többi bankról szinte semmi újat nem mutatott. Ez a bank 1805-től működött, őse a Candolle, Mallet & Cie volt, ebből fejlődött ki a Pictet & Cie. 1805. volt az év, amikor Napóleon Austerlitznél győzelmet aratott Ausztria és Oroszország felett. Hogyan lehet felvirágoztatni egy bankot a totális európai háború alatt? Érdemes lenne többet tudni a svájci magánbankok történetéről.

Az írás a Tagesanzeier cikke alapján készült.

Kapcsolódó cikkek:

Amerikai adóvita miatt adták el a legrégebbi svájci bankot

A többfokozatú svájci banktitok kialakulása

Aláírták az offshore adócsalási vita végét jelentő szerződést Berlinben

Mi lesz a Svájcban őrzött adózatlan vagyonokkal?

Svájci biztonságba menekül a gazdagok és a szegények pénze

Egy bázeli főbankár elutasítja az amerikai ügyfeleket

Svájci bankszámlanyitás alapfeltételei

Miért Svájcban és Liechtensteinben a legjobb bankszámlát nyitni?

Svájci bankszámlanyitás menete

Gyakorlati tanácsok svájci bankszámlanyitáshoz

Svájci bankszámla FAQ 1

Svájci magánbankok

Új utakon a svájci magánbankolás

Számozott bankszámlákat nyitnak a diszkrécióra vágyó ügyfelek

Szólj hozzá!

Címkék: svájci bank svájci bankok svájci bankszámlanyitás

A bejegyzés trackback címe:

https://kulfoldibankszamlanyitas.blog.hu/api/trackback/id/tr94071012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása