HTML

Külföldi bankszámla

Külföldi bankolás és üzlet

Ha valaki külföldön akar vállalkozni, dolgozni, lakni vagy nyugdíjba vonulni, akkor mindenképpen szüksége van bankszámlára és a számla megnyitásához, kezeléséhez kellő tudásra. Ezt a tudást, rengeteg érdekes és kamatoztatható információt szeretnénk megosztani veletek, legyen szó a világ bármely országáról is.

Svájci cégalapítás

Friss topikok

Linkblog

Személyes szabadság elérése, függetlenség a kormányoktól és adóktól öt lépésben

2012.01.13. 03:31 külföldi bankszámla

kulfoldibankszamlainfo-penzugyi-maganeletTöbb mint húsz éve már, hogy egy Bill Hill álnéven publikáló ember “The Perpetual Traveler”(örökös utazó) néven megírta világhíressé vált cikkét, amelyben megmutatja, hogyan tud egy magánember öt lépésben megszabadulni a basáskodó kormányoktól, illetve az állami sarcolástól.

Nem véletlen, hogy a cikk angolszász környezetben született és lett hihetetlen népszerű, mert ott élő hagyomány a szabadság és annak elérése. Ha elviselhetetlen a politikai és/vagy adóteher, akkor az ember szavazhat a lábával. Ennek a hagyománynak egyre több a követője, rengetegen vándorolnak ki például az Amerikai Egyesült Államokból is. Az amerikaiak és persze sok más nemzet tagjai is úgy érzik, hogy elmehetnek, ha kormányuk túl sokat követel, túl hangos vagy egyszerűen jobb ajánlatot kapnak máshonnan.

 

Hill a függetlenség elérésének útját leíró cikkét azoknak címezte, akik “elég bátrak ahhoz, hogy kiharcolják a szabadságukat”, de az általa bemutatott módszerhez bizony nem árt jómódúnak is lenni.

Az elmúlt húsz évben Hill írása is példát mutatott azoknak, akik szerint az egyén viszonya a kormányával választás kérdése. “Az útlevél vagy lakhely (és ahol született) nem befolyásolhatja örökké a sorsát.”

“Az intelligens és vagyonos emberek tartoznak annyival maguknak és leszármazottaiknak, hogy több mint egy zászlójuk van. Egy józan eszű ember sem adja minden eszközét vagy hűségét egynek”

Az ismeretlen zseni elképzelésének “A szabadság öt zászlója” (The Five Flags of Freedom) nevet adta.

Az öt zászló tulajdonképpen öt vagy több országot jelöl, ahol az egyén jelen van, de egyik sem helyen tartózkodik kulfoldibankszamlainfo-adomentes-kivandorlasannyi időt, hogy bármit is megköveteljenek tőle. Minden terület legelőnyösebb oldalát használja fel, miközben az előnytelen dolgokat egyszerűen elhagyja. Ez az életstílus nem mindenkinek megfelelő, azonban egy igazi “világfi” számára valóban biztosítja a kötetlen szabadságot.

A gyakorlatban egyre több az  “örökös utazó”, amelyek mellé más az angol nyelvben más “PT” rövidítéssel megnevezett életstílus és filozófia is került, mint a “permanent tourist”, “prior taxpayer”. Ezek az emberek sehol sem élnek életvitelszerűen, így jogosan kerülhetik el az adófizetést, a katonai szolgálatot és más hasonló kötelezettségeket.

1.Zászló: Második útlevél és állampolgárság
Meg kell szerezni egy másik ország állampolgárságát és útlevelét, ahol nem adóztatják a külföldön szerzett jövedelmet. A második útlevél  kiállítója olyan ország legyen, amely nem foglalkozik állampolgárainak külföldi tevékenységével. Egy ilyen állampolgárság biztos védelem háború, üldöztetés vagy politikai felfordulás idején is.

2.Zászló: Üzleti székhely
Szükség lesz egy olyan jogterületre, ahol érdemes céget alapítani és pénzt keresni a lehető legkevesebb korlátozás mellett. Ez nem lehet az állandó lakhely, hogy ne kelljen oda adózni (azaz általában kevesebb, mint hat hónapot lehet ott tartózkodni). Néhány ország kedvezményeket (ingyen földet, kamatmentes kölcsönt, adózási szünetet) kínál a betelepülő vagy helyben alapított vállalkozásoknak, a lehető legkevesebb korlátozás mellett. Ilyenek általában a klasszikus alacsony adózású területek, mint a Cook-szigetek, St. Kitts és Nevis, Urugauy, Panama, stb. (Az alacsony adózású országok letelepedési rendelkezéseiről rengeteg infó található cikkeink között.)

3.Zászló Rezidencia és lakhely
Nyilvánvalóan ott kell lakni, ahol a legboldogabb az ember. De praktikus okokból nem árt, ha ez olyan ország, ahol területi adózás van, azaz nem adóztatják a külföldről származó bevételeket. Érdemes olyan alacsony adózású országba (adóparadicsomba) költözni, ahol jó az infrastruktúra és a kommunikációs lehetőségek, ahol jómódú produktív emberek kreatívak lehetnek, jólétben és kényelemben élhetnek. Fontos a működő banktitok és a stabil kormány. Ilyenek például Panama, Szingapúr, Hongkong, Liechtenstein és Svájc (Hill idejében még ide számított Andorra, Monaco és például Ausztria is, de ezekben az országokban közben megszűnt a banktitok).

4.Zászló: Eszköz és vagyonkezelés
A sok negatív reklám ellenére még mindig Svájc a legjobb hely a világon eszköz, értékpapír és üzleti ügyek kezelésére, akár meghatalmazott útján is. Egyértelműen az egyik legjobb helyszín alacsony adózású (offshore) bankszámla, életbiztosítás és életjáradék vezetés szempontjából is. Svájcban találhatók a talán legjobban képzett és teljesen független pénzügyi tanácsadók, és a nem letelepedett magánemberek vagy nem svájci állampolgárok nem vagy szinte alig fizetnek adót. Hasonló lehetőségek várják az érdeklődőket Ausztriában, Luxemburgban, Dániában, Liechtensteinben és Hongkongban.

5.Zászló: Játszóterek
Ezek azok a helyek, ahol érdemes lenni, ahol a legfontosabb az életminőség. Mivel a világon mindenhol keretek közé szorítják azt az időt, amennyit el lehet tölteni anélkül, hogy ott lakásnak (rezidenciának, belföldi illetőségűnek) számítson, ezért több ilyen helyet érdemes készenlétben tartani. Azonban érdekes módon, a legtöbbször kiderül, hogy nem is veszik olyan szigorúan ezeket a szabályokat. Ha csak az adózási szempontok számítanak, akkor az ilyen “játszóterek” egyikében sem érdemes több, mint évi 90 napot eltölteni. A játszóterek kiválasztása abszolút személyfüggő, szerepet játszhatnak az éghajlat, a földrajzi  előnyök, szabadidős tevékenységek, kultúra, történelem, biztonság és persze az árak.

kulfoldibankszamlainfo-expatkivandorlasA “zászlós” elvek egyébként ingen nagy népszerűségnek örvendenek, volt korábban egy “három zászlós” elv is, állítólag Hill is ebből fejlesztette tovább filozófiáját. Korábban az “5 zászló”  előnyeit igazából csak a gazdagnak számító emberek használhatták fel, azonban az elmúlt években kialakult “digitális nomád” szubkultúra is felfedezte. Egyre több az olyan ember, aki kifejezetten csak számítógéppel dolgozik és a munkavégzés helye teljesen érdektelen. Azaz dolgozhat külföldön, egy ligetben, a strandon vagy ahol csak akar.  Számukra a teljes függetlenség nemcsak előnyös, de valójában az egyik legjobb módja annak, hogy magas életminőséget biztosítsanak maguknak és éljenek a munkájuk adta szabadsággal.

Kapcsolódó cikkek:

A kivándorlók világszerte több pénzt keresnek, de nehezebb pénzügyeik intézése

A pénz nem egyenlő a magasabb életminőséggel a kivándorlók számára

Megint a HSBC lett a legjobb internetes bank

HSBC a lopott banki adatokról

Expat: Hol érdemes letelepedni?

Expat életmód és pénzügyek I. rész

Expat: Miért költöznek külföldre?

Az Internet az expat legjobb barátja

Expat életmód és pénzügyek I. rész

Expat pénzkezelés: Költségvetés

Expat pénzkezelés: A tudás hatalom

A kivándoroltak húsz százalékának fogalma sincs a pénzkezelésről

Külföldi bank+Expat=Adókedvezmény

Expat adóoptimalizáció

Expat: legjobb helyszínek kitelepülésre menedzsereknek

Expat: külföldi alacsony adózású bankolás

Expat: Külföldi, adóhatékony befektetés

Expat: Külföldi, adóhatékony befektetés 2.

Expat nyugdíjasévek 1.

Expat nyugdíjasévek 2.

Expat: Hol könnyű vagy nehéz letelepedni?

Szólj hozzá!

Címkék: letelepedés kivándorlás adómentesség adókerülés pénzügyi magánélet

A bejegyzés trackback címe:

https://kulfoldibankszamlanyitas.blog.hu/api/trackback/id/tr613541740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása