HTML

Külföldi bankszámla

Külföldi bankolás és üzlet

Ha valaki külföldön akar vállalkozni, dolgozni, lakni vagy nyugdíjba vonulni, akkor mindenképpen szüksége van bankszámlára és a számla megnyitásához, kezeléséhez kellő tudásra. Ezt a tudást, rengeteg érdekes és kamatoztatható információt szeretnénk megosztani veletek, legyen szó a világ bármely országáról is.

Svájci cégalapítás

Friss topikok

Linkblog

Hogyan lehet Ausztriában bankszámlát nyitni?

2012.01.13. 16:44 külföldi bankszámla

 


kulfoldibankszamlainfo-osztrak-bankszamlanyitasAusztriában a banktitok megszűnése óta érdemes valamelyik nagyobb nemzetközi pénzintézetnél folyószámlát nyitni. Így már az sem hátrány, ha a banknak az ügyfél hazájában is van fiókja, mert az EU automatikus adóinformáció-csere egyezményei miatt egy gombnyomással kideríthető, hogy kinek, hol és mekkora vagyona van.

Kivéve Svájcban és Liechtensteinben!

Ausztriában a nagyobb bankhálózatokban gyakorlatilag alig van eltérés a biztosítási, befektetési és számlavezetési díjak között. Minden bank rendelkezik online bankolási lehetőséggel, így az osztrák bankszámla megnyitása után szinte minden pénzügyi művelet otthonról, Interneten is megoldható. A bankszámlanyitás előtt érdemes a bankokat és azok ajánlatait, kamatait, stb. összehasonlítani, ehhez lehet ingyenes szakértői tanácsot kérni.

 

Ausztriában bankszámlanyitáskor az egyetlen nehézséget a bank kiválasztása jelenti. Külföldiek számára a szükséges dokumentum általában az útlevél és a lakcímkártya, hogy a jövendő ügyfél igazolhassa lakhelyét. További dokumentumokra általában nincsen szükség, persze ez függ a banktól és az igénybe vett szolgáltatásoktól is.

A határmenti pénzintézetekben a fokozott érdeklődés miatt egyre több a többnyelvű banki tisztviselő. Azonban annyi az új érdeklődő, hogy a legtöbb pénzintézetben előzetes időegyeztetés esetén már kéthetes határidőket is adnak. A bankban az igen alapos hivatalnokok megfelelően tájékoztatják az ügyfeleket, bár előfordulhat, hogy másfajta szerződést ír alá egy helyi osztrák, mint az utcáról betévedő turista.

A papírmunka befejeztével az osztrák bankszámla már működik, a bankkártya általában országhatáron belül 3-4 nap alatt meg is érkezik, külföldiek esetében gyakran még egyszer személyesen meg kell jelenni, de legalább a bankkártya mellett a hitelkártyát is át lehet venni. Érdemes kapcsolatban maradni a bankszámlát megnyitó hivatalnokkal, mert email vagy telefon segítségével sok fáradság spórolható meg, ha sikerül kiépíteni a kapcsolatot.

Az osztrák számlavezetési költségek alapesetben 4-5 euró körüli összegek szoktak lenni, erről a bankszámlanyitáskor alapos tájékoztatást kell kérni. A legtöbbször Ausztriában folyószámlát nyitnak a külföldiek, főleg a sokoldalú felhasználási lehetőségek miatt. Például bankkártyával lehet pénzt felvenni, akár más bank automatájából (ATM) is. Lehet Ausztrián belül vagy természetesen az országhatáron kívül is pénzt átutalni, illetve átutalásokat fogadni.

Ausztriában a diákok általában igen kedvezményesen tudnak bankszámlát nyitni és működtetni. Ehhez mindössze diákigazolványra, útlevélre és a lakcím igazolására van szükség. Diákok számára a számlavezetés és az online bankolás legtöbbször ingyenes, sőt még a bankautomatáknál történő készpénzfelvétel is térítésmentes. 27 éves kor felett nem lehet már diákszámlát nyitni.

Kapcsolódó cikkek:

Osztrák bankok listája I. - Ausztriai bankok A-B

Szólj hozzá!

Címkék: bankszámlanyitás ausztriában osztrák bankszámlanyitás osztrák bankok osztrák bankszámla osztrák bank ausztria bank ausztria bankok ausztria bankszámlanyitás ausztriai bankszámlanyitás

A bejegyzés trackback címe:

https://kulfoldibankszamlanyitas.blog.hu/api/trackback/id/tr883543044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása