HTML

Külföldi bankszámla

Külföldi bankolás és üzlet

Ha valaki külföldön akar vállalkozni, dolgozni, lakni vagy nyugdíjba vonulni, akkor mindenképpen szüksége van bankszámlára és a számla megnyitásához, kezeléséhez kellő tudásra. Ezt a tudást, rengeteg érdekes és kamatoztatható információt szeretnénk megosztani veletek, legyen szó a világ bármely országáról is.

Svájci cégalapítás

Friss topikok

Linkblog

Gyakorlati tanácsok pénz külföldre menekítéséhez (vagyonvédelem külföldön)

2012.01.06. 20:54 külföldi bankszámla



A legfontosabb mindig szakértői tanács kérése, de ezt szokták a legtöbbször elmulasztani. Az alábbi posztban általános, de örök érvényű alapszabályokat ismertetünk, amelyek betartása elemi fontosságú külföldi bankszámlanyitáskor.



1. Ne fogadjon el külföldi (offshore) bankszámlanyitási tanácsot olyan személytől, aki nem ért hozzá!
Az, hogy valakinek már van külföldi bankszámlája, még nem jelenti azt, hogy ért is hozzá. A külföldi bankszámlanyitáshoz valójában Magyarországon csak azok értenek, akik ezzel már jó ideje foglalkoznak, ezek pedig azok a közvetítők, akik korábban általában offshore cégek alapításában segédkeztek (erről később bővebben is szólunk) vagy külföldi bankok képviselői.

2. Az interneten szinte minden információ megtalálható a szóba jöhető bankokról. Érdemes összehasonlítani a lehetőségeket. Mindenféleképpen keressen rá a kiválasztott pénzintézet nevére az elvégzett banki "stresszteszt" ügyében! Felületes érdeklődés esetén megtalálja a szakértők sajtóban megjelent véleményét arról, hogy milyen állapotban van a kiválasztott bank. Attól, hogy egy bank külföldön van, még mehet csődbe.

3. Ne pár száz kilométeren múljon családja anyagi biztonsága. Egy család megtakarításai kicsit más kategóriába esnek, mint egy Gorenje hűtő vagy egy Favorit versenykerékpár megvásárlása. Például már a nagyobb portálokon is cikkeznek arról, hogy a határ menti bankokba érkezők orra alá másfajta bankszámlanyitási szerződést tolnak, mint a helyiek esetén.

4.Tisztázza magában, hogy milyen számlát akar nyitni. Ez nagyon sok mindentől függ, a megfelelő banktípus kiválasztásáról bőséges információt talál a blogon.

5. A biztonságba helyezendő pénz mennyiségétől függ, hogy érdemes-e magánbanki számlát nyitni. Egy magánbankban (ami igazából nem is a pénzintézet tulajdonosra vonatkozik, hanem a nyújtott szolgáltatásokra) olyan lehetőségek várják, amelyekről hazájában álmodni sem lehet.

6. Érdemes-e céget alapítani, majd a pénzt céges számlára tenni? Természetesen igen, ez a vagyonvédelem egyik alapja, ha valaki nem akarja, hogy megtalálják a pénzét, annak nem árt úgy elrejteni, hogy ne derüljön ki egyszerű kereséssel, hogy hová tette.

7.Milyen céget érdemes vagyonvédelemre alapítani?  A leggyakoribb a Nemzetközi Üzleti Társaság (IBC), az alapítvány és a tröszt (vagyonkezelő). Ezeknek különféle előnyeik és kevés hátrányuk van, a nemzetközi pénzügyi életben alkalmazásuk teljesen elfogadott és természetes.

8. Hogyan kell külföldre juttatni a pénzt?
Erre különféle lehetőségek vannak, a lényeges inkább az, hogy a külföldi bank kérni fogja a beérkező betét eredetének igazolását, hogy megfeleljenek a pénzmosás elleni előírásoknak. Azt mindenképpen érdekesnek fogják találni, ha valaki egy nagy bőröndnyi pénzzel érkezik meg a bankba. Az átutalás sem egyszerű feladat, hiszen így a bankszámla tulajdonosa saját maga értesíti a kíváncsi hatóságokat arról, hogy vitte a pénzt. Léteznek egyébként pénzfutárok is, ezek szakmája igen romantikus, de szolgáltatásaikat általában roppant költséges igénybe venni.

9. Érdemes-e anonim (névtelen, számmal jelölt )bankszámlát nyitni?
Ez a klasszikus svájci eredetű szolgáltatás igen népszerű volt korábban, főleg a módosabb ügyfelek között. A bank természetesen tisztában van azzal, hogy pontosan ki a bankszámla tulajdonosa (erre törvény kötelezi őket), de az adatok nem jelennek meg a banki ügyintézés és levelezés során, így nehéz bebizonyítani, hogy hol is van a pénz.

10. Érdemes-e banktitkot gyakorló országban bankszámlát nyitni?
Szakértői szemmel csak olyan országban érdemes vagyonvédelmi szempontból bankszámlát nyitni, ahol van banktitok. A banktitok a pénzügyi magánéletet garantálja, egyáltalán nem a bűnözőket védi, hanem az ügyfeleket a vegzálástól. Az EU tagállamai egységesen lépnek fel a banktitkot gyakorló országok ellen, mert mindenhol kötelezően be akarják vezettetni az automatikus adóinformáció-cserét és az EU Megtakarítási Kamatadó Irányelvet, attól függetlenül, hogy a banktitkot gyakorló ország tagja-e az Európai Uniónak vagy sem. 2008. óta diplomáciai eszközökkel vívott nyílt háború folyik a banktitok ellen. Svájc és Liechtenstein még tartja magát, de Ausztriában, Luxemburgban és Belgiumban már nincs banktitok, ez azt jelenti, hogy az EU egyetlen tagállama sem védi meg a banki ügyfelek adatait. Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy bármely ország hatóságai folytathatnak adathalászatot, egy gombnyomással hozzájuthatnak minden állampolgáruk bármely EU országban tartott bankbetétjének adataihoz.

11. Hol érdemes külföldi bankszámlát nyitni? Ez mindig az ügyfél egyéni érdekeitől és lehetőségeitől függ. Egyszerűen szakértői tanácsot kell kérni és kialakítani a megfelelő stratégiát.

12. Erkölcstelen-e külföldi bankszámlát nyitni? Sokszor leírtuk már, hogy az okos turista mindig legalább két zsebbe elosztva viszi magával a pénzét. Akinek bármilyen külföldi érdekeltsége, üzleti kapcsolata, lehetősége van, annak mindenképpen szüksége van külföldi számlára. Vannak olyan országok/jogterületek, ahol a vagyonvédelemnek komoly hagyományai vannak. Aki úgy érzi, hogy veszélyben a vagyona, annak igenis joga, hogy megvédje. Közép-Európában a történelmi tények azt mutatják, hogy szinte minden generáció legalább egyszer elveszíti a vagyonát(vagy annak értékét), kivéve azok, akik időben gondoltak a kockázatporlasztásra.

13. Kitől érdemes tanácsot kérni külföldi bankszámlanyitáskor?
Természetesen szakértőtől. Ilyet rengeteget lehet találni a világhálón, természetesen sok ország kiváló szakembereiről van szó. Ami nagyon fontos, hogy a szakértő legyen megbízható és leinformálható. Amennyiben online bankszámlanyitás ajánlanak, akkor érdemes mást keresni. A legnagyobb biztonságot mindig ügyvédi közreműködéssel lehet elérni. Az elérhető szakértők általában külföldi cégalapításra szakosodtak, főleg adóoptimalizálással és nemzetközi kereskedelmi tevékenységekkel foglalkoznak. Ehhez kapcsolódóan ismerik a különféle országok banki lehetőségeit és személyes kapcsolatokkal rendelkeznek, amelyek jelentősen felgyorsítják, illetve egyáltalán lehetővé teszik a külföldi bankszámlanyitást.

14. Valóban kell-e szakértői tanács?
Erről annyit, hogy valóban jó (magán)bankba az utcáról be sem lehet jutni, csak szakértői ajánlás alapján.

15. Lehet-e otthonról külföldi bankszámlát nyitni?
Természetesen lehet, persze csak jó szakértői segítséggel. Ha az ügyfél megfelel a követelményeknek, akkor még a legszigorúbb (mondjuk svájci) banki szabályzás szerint is lehet otthonról bankszámlát nyitni, miután az ajánló megteremtette az előfeltételeket, majd a bankszámla megnyitása után vagy közvetlenül előtte, a bank képviselője személyesen felkeresi a bankszámla tulajdonosát. Az otthonról történő bankszámlanyitás függ a bank helyétől. Például szingapúri bankszámla megnyitásához mindenképpen szükséges a személyes jelenlét, de panamaihoz nem, ez igen érzékeny kérdés, az azonban biztos, hogy egyedül nem fog sikerülni.

Ezúton is felhívjuk az olvasók figyelmét, hogy ne kövessenek el törvénytelenséget! A külföldi bankszámlanyitás folyamata és a külföldi bankszámla használata során mindig be kell és lehet tartani a hazai és a banknak otthont adó országra vonatkozó törvényi előírásokat. Ehhez megint szakértő segítségét érdemes igénybe venni. A nemzetközi pénzügyi élet lehetőségeit megismerve rögtön kiderül, hogy igen nagy csönd övezett egy sor lehetőséget a kelet-európai térségben. Érdemes tanulni és élni a lehetőségekkel.

Külföldön bankolni nem kétségbeesett menedék, hanem kitűnő lehetőség,  hogy hatékonyan védje vagyonát, bővítse eszközeit, azaz gazdagodjon. Évek óta írunk arról, hogy mindenképpen szükség van külföldi bankszámlára. Akik időben átgondolták a lehetőségeiket és külföldi bankszámlát nyitottak, az elmúlt években már jelentős előnyt is kovácsolhattak például csak az árfolyamváltozásokból, még akkor is ha semmilyen más banki szolgáltatást sem vettek igénybe.
 

Szólj hozzá!

Címkék: külföldi bankszámla bankszámlanyitás külföldön külföldi bankszámlanyitás külföldi számla külföldi számlanyitás

A bejegyzés trackback címe:

https://kulfoldibankszamlanyitas.blog.hu/api/trackback/id/tr733525158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása