HTML

Külföldi bankszámla

Külföldi bankolás és üzlet

Ha valaki külföldön akar vállalkozni, dolgozni, lakni vagy nyugdíjba vonulni, akkor mindenképpen szüksége van bankszámlára és a számla megnyitásához, kezeléséhez kellő tudásra. Ezt a tudást, rengeteg érdekes és kamatoztatható információt szeretnénk megosztani veletek, legyen szó a világ bármely országáról is.

Svájci cégalapítás

Friss topikok

Linkblog

Amerikai adóultimátum miatt izzadnak a svájci bankok

2011.12.23. 18:17 külföldi bankszámla



Tizenegy svájci banknak kell ügyféladatok ezreit átadnia és több milliárdos kártérítést fizetni, ha el akarják kerülni az amerikai büntetőeljárást adócsalás miatt.



Svájci újságértesülések szerint az amerikai ultimátum kedden lejárt, de a svájci bankok eddig nem léptek, ráadásul az elmúlt több mint tíz év összes, offshore ügyfelekkel folytatott levelezést is követelik.

Az amerikai igazságügy minisztérium azóta szövögeti a hálót a svájci bankok körül, mióta 2009-ben a UBS elismerte, hogy segített amerikai állampolgároknak elkerülni az adófizetést. Ezután a  zsarolásnak engedő svájci hatóságok átadták 4500 ügyfelük adatait az amerikai hatóságoknak.

Azóta az amerikai igazságügy (DoJ) és a hírhedt adóhivatal (IRS) folyamatosan kezdeményezi az eljárásokat olyan svájci bankoknak, amelyek titkos számlákat nyitottak vagy segítettek a felelősségre vonás elöl bujkáló egykori UBS ügyfeleknek.

Két adóamnesztia is volt közben, amelyekkel több ezren éltek. Az amnesztiát igénybe vevők részletesen beszámoltak arról, hogyan nyitották meg számláikat és több bankot is megneveztek.

Ráadásul két svájci banki alkalmazottat is letartóztattak, akik közül legalább az egyik árulkodott, vádalku keretében.

A SonntagsZeitung és a TagesAnzeiger újságok értesülése szerint az amerikai hatóságok 6500 ügyfél adatait és három milliárd dollár értékű bírságot várnak a megvádolt 11 banktól. A UBS 780 millió dollárt fizetett 2009-ben.

A svájci kormány megpróbált közvetíteni, hogy valahogy perenkívüli egyeszséggel elkerülhető legyen a kínos ügy, de az amerikai igazságügy úgy tűnik, hogy elhatározta: végigviszik az ügyet. Ha valóban elindul a büntetőeljárás, akkor az valószínűleg véget a 11 svájci bank amerikai üzleti tevékenységének.

A swissinfonak nyilatkozó amerikai adóügyi szakértő szerint, valószínűleg hasonló megállapodás születhet, mint a UBS-ügyben. Azaz átadják az ügyfelek neveit, kifizetik a büntetést és együttműködnek a további eljárások során.

A Credit Suisse már részben eleget tett az amerikai diktátumnak, legalábbis ügyfelei egy részét már figyelmeztette arra, hogy át fogják adni az adataikat. A második legnagyobb svájci pénzintézet egyébként a gazdasági szakállamtitkársággal együtt visszautasította, hogy kommentálják a 11 bankra vonatkozó ultimátumot, írja a swissinfo.

Az amerikai ügyfelek úgy tűnik, hogy nem várhatnak védelmet Svájctól annak ellenére, hogy az országban működik a banktitok. A két ország közötti megújított adózási egyezmény értelmében ugyanis az amerikai hatóságok kérhetnek adatokat olyan bankoktól, amelyekről feltételezik, hogy "gyanús viselkedésmintát" követnek.

Eddig 380 UBS ügyfél fellebbezett adatainak kiadása ellen a svájci bíróságon, de csak száz eljárás tűnik sikeresnek. némelyik még most is folyamatban van.
 

Szólj hozzá!

Címkék: irs svájci magánbank svájci adóbotrány

A bejegyzés trackback címe:

https://kulfoldibankszamlanyitas.blog.hu/api/trackback/id/tr363491598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása