HTML

Külföldi bankszámla

Külföldi bankolás és üzlet

Ha valaki külföldön akar vállalkozni, dolgozni, lakni vagy nyugdíjba vonulni, akkor mindenképpen szüksége van bankszámlára és a számla megnyitásához, kezeléséhez kellő tudásra. Ezt a tudást, rengeteg érdekes és kamatoztatható információt szeretnénk megosztani veletek, legyen szó a világ bármely országáról is.

Svájci cégalapítás

Friss topikok

Linkblog

Túl gyorsan drágulnak a svájci ingatlanok

2011.12.13. 03:37 külföldi bankszámla

svajci-ingatlan-arAz erős svájci frank és a legfejlettebb országokra jellemző recesszió mellett a svájci gazdaságra leselkedő legnagyobb veszély a lakóingatlanok árának meredek emelkedése.

Svájcban legendásan változatlan minden a banki és jelzálog fronton, a pénz és hitelintézetek roppant konzervatívan közelítik meg a kérdést, akárcsak az ügyfelek. Az viszont látható, hogy roppant alacsony kamatok mellett lehet hitelt felvenni, ezért a kölcsön visszafizetése során gyakorlatilag nem keletkezik veszteség. Egyre többen vesznek fel jelzáloghitelt, ennek okai a folyamatos bevándorlás, az alacsony kamatok és a lakosság növekvő jövedelme, írja az Aarguer Zeitung.

 

 

Amikor létrejön az ingatlan buborék

Spekulatív ingatlanberuházások szinte egyáltalán nem voltak Svájcban, az emberek saját lakásban éltek, nem is volt szükség a kapacitás növelésére. Emiatt összességébe nem is alakulhatott ki ingatlan buborék. Természetesen vannak felkapott helyek, úgynevezett “forró pontok”, ahol az árak már a felhők között járnak, ilyen a zürichi és a genfi-tó környéke és néhány nagyon elegáns síparadicsom az Alpokban. De máshol nem volt jellemző a tendencia.

Az érvelés tetszetős, de a friss statisztikák mást mutatnak. Az árak 2008. óta tartó emelkedésének elemzése alapján Svájcban ingatlanbuborék van kialakulóban.
A leggyorsabb emelkedés a családi házak árában történt, azonban a Svájcra annyira jellemző társasházi szektorban is hasonló a helyzet, nemcsak az árak, de a kereslet is jelentősen megnövekedett.

Ami biztos, hogy 2008. óta az ingatlanárak 14 százalékkal nőttek. Ez majd ugyanannyi, mint Kínában, ahol a kormány már évek óta mindent megtesz az ingatlan buborék ellen, egyelőre kevés sikerrel.

A svájci ingatlanárak gyorsabban nőnek, mint a jövedelem

És ez az igazi veszély, mert az ingatlanárak 2008. óta nemcsak gyorsan nőnek, de teljesen elszakadtak a jövedelmek alakulásától. Egész pontosan 15 százalékkal gyorsabban nőnek a svájci ingatlanárak, mint a családi jövedelmek. Azaz ellentétben Kínával vagy az Egyesült Államokkal, a svájci családok számára egyre elérhetetlenebbé válik a saját lakás. És ez csak növeli a jelzáloghoz kapcsolódó kockázatokat.

Ha pedig elkövetkezik az a mostanában Kelet-Európában olyan jellemző jelenség, hogy az emberek nem tudják fizetni a jelzálogot, akkor előbb-utóbb csökkenni fognak az ingatlanárak. Ez pedig az ingatlanbuborék kipukkadását jelenti majd.

Kapcsolódó cikkek:

Tényleg a külföldiek miatt nincs elég lakás Svájcban?

Lakhatás és ingatlanbérlés Svájcban

Megélhetési költségek Svájcban

Munkaidő Svájcban

EU polgárok diplomáinak elismertetése Svájcban

Diplomák és más képesítések elismertetése Svájcban

Hogyan kell jól bemutatkozni egy svájci munkaadónak?

Hogyan keressenek Svájcban munkát az EU tagállamok polgárai?

Hogyan kell munkát keresni Svájcban?

Munkakeresés Svájcban és a munkaerőpiac

Munkakereséshez szükséges ismeretek Svájcban

Svájci tartózkodás: lehetőségek és szabályok I. rész

Svájci tartózkodás II.rész: tartózkodási és munkavállalási engedély, állampolgárság

Külföldi munkavállalók adókedvezményei

Szólj hozzá!

Címkék: ingatlan buborék svájci ingatlan árak ingatlanok svájcban svájci családi ház svájci társas ház

A bejegyzés trackback címe:

https://kulfoldibankszamlanyitas.blog.hu/api/trackback/id/tr813459362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása