HTML

Külföldi bankszámla

Külföldi bankolás és üzlet

Ha valaki külföldön akar vállalkozni, dolgozni, lakni vagy nyugdíjba vonulni, akkor mindenképpen szüksége van bankszámlára és a számla megnyitásához, kezeléséhez kellő tudásra. Ezt a tudást, rengeteg érdekes és kamatoztatható információt szeretnénk megosztani veletek, legyen szó a világ bármely országáról is.

Svájci cégalapítás

Friss topikok

Linkblog

Mi történik az osztrák bankokkal?

2011.10.17. 12:35 külföldi bankszámla


kulfoldibankszamlainfo-osztrak-bankokÉrdemes ausztriai bankszámlanyitás előtt egy kicsit körülnézni az osztrák bankiparban, mert egyre borúlátóbb hírek érkeznek, főleg a szerencsétlen kelet-európai jelenlét miatt.

Alig egy hete jelentette be az osztrák Erste Bank, hogy kétmilliárd eurót le kell írniuk. Ennek oka a magyar kormány adósmentési kísérlete, amellyel a bajba került hitelfelvevőket akarják segíteni.

Fontos tudni, hogy az osztrák Erste (mint a Dexia) nem volt alultőkésítve az európai banki stresszteszt szerint. Ausztriában csak egy bank bukott meg a teszten, a Volksbank.

 

Az óriási veszteségről a Der Standard osztrák napilapban nyilatkozott az Erste vezére, Andreas Treichl. Szerinte “radikális megoldásokra van szükség az adósságválság miatt”. Ez azt jelenti, hogy leírták az összes “mérgező” eszközt és elkezdték a kármentést. Treichl az újságnak elmondta, hogy ez kerül kétmilliárd euróba.

Magyarországon az Erste 762 millió eurót bukott eddig az áterőszakolt fix árfolyamú törlesztéseken, de még inkább a rossz minősítésű adósokon. Ráadásul az osztrák anyabanknak növelnie kell a magyar és a román leányainak tőkéjét, összességében majd másfél milliárd euróval és ez szintén az osztrák bank számláin jelentkezik majd.

Tehát csak a közép-európai ténykedés vesztesége közel három milliárd euróra rúg, miközben az alaptőke aránya továbbra is 9.2 %.

Ha ez nem lenne elég, akkor a spanyol El Pais újságban megjelent, hogy az Erste tíz százalékban tulajdonosa a spanyol CaixaBanknak, amelyet a legjobban tőkésített spanyol takarékbanknak tartanak. A spanyol napilap szerint azonban az Erste érintett más portugál, olasz, ír és görög adósságokban is, bár ezek értéke a bank szerint 1.9 milliárd euróról 600 millió euróra csökkent. Ebből az óriási összegből azonban 180 millió (30%) kifejezetten az Erste sara, írja a creditwritedowns.com. Szerintük igencsak kérdéses, hogy mit tud ezzel kezdeni az osztrák banki óriás.

Kapcsolódó cikkek:

Mi történik az osztrák banktitok felfüggesztése esetén az ügyféllel?

Van osztrák banktitok?

Hogyan nyisson bankszámlát Ausztriában?

Osztrák bankok

Társulási háttérinformációk osztrák bankszámlanyitáshoz

Miért Svájcban és Liechtensteinben a legjobb bankszámlát nyitni?

Szólj hozzá!

Címkék: bankszámlanyitás ausztriában osztrák bankszámlanyitás osztrák bankok osztrák bank ausztria bankszámlanyitás ausztia bank

A bejegyzés trackback címe:

https://kulfoldibankszamlanyitas.blog.hu/api/trackback/id/tr1003309117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása