HTML

Külföldi bankszámla

Külföldi bankolás és üzlet

Ha valaki külföldön akar vállalkozni, dolgozni, lakni vagy nyugdíjba vonulni, akkor mindenképpen szüksége van bankszámlára és a számla megnyitásához, kezeléséhez kellő tudásra. Ezt a tudást, rengeteg érdekes és kamatoztatható információt szeretnénk megosztani veletek, legyen szó a világ bármely országáról is.

Svájci cégalapítás

Friss topikok

Linkblog

A többfokozatú svájci banktitok kialakulása

2011.10.08. 09:26 külföldi bankszámla


svajcicegalapitasinfo-tobbfokozatu-svajci-banktitokVége azoknak a napoknak, amikor a svájci pénzügyminiszterek még nem voltak hajlandók tárgyalni a banktitokról. Az új módszer az, hogy a svájci banktitok alkalmazásának szintje országonként eltér.

A kettős adózást elkerülő egyezmények(DTA),olyan kétoldalú egyezmények, melyek megakadályozzák, hogy polgárok és cégek, egyik országban elért jövedelmét más országban ismét megadóztassák. Ezek célja korábban az volt, hogy a svájci cégeket segítsék a nemzetközi versenyben.

 

Három évvel ezelőtt azonban új értelmezést kaptak a DTA-k, segítségükkel a különféle kormányok egymásnak segítenek adózási bűnügyekben, például amikor a külföldi adókerülők pénzt rejtenek el a svájci bankokban.

2009. március 13.-án, az akkori svájci pénzügyminiszter, Hans-Rudolf Merz bejelentette,hogy újratárgyalják afontosabb nemzetekkel kötött kettős adózást elkerülő egyezményeket és eleget tesznek az OECD model adóegyezmény 26. cikkelyének.

Ez azt jelentette, hogy Svájc nem tagadja meg segítségét adócsalási ügyekben (amelyekben dokumentumok hamisítása is szerepel). Adócsalás gyanúja esetén is szolgáltatnak információkat, azaz amikor a nemzeti adóhatóságok felé nem jelentett pénzt raknak svájci bankszámlákra.

Ezzel a svájci kormány célja az volt, hogy az ország lekerüljön az OECD adóparadicsomokat gyűjtő feketelistájáról. Valójában lágyították a banktitkot, amelyről Merz szerint “nem is nyitnak tárgyalást”.

Közben Svájc nevében aláírtak az OECD szabványoknak megfelelő DTA-kat 35 országgal. A 80 svájci DTA többségét még 2009. márciusa előtt kötötték. Azóta az OECD újra módosította a korábban már egyszer megváltoztatott szabályozást. Emiatt a kabinetnek február óta újra kellett tárgyalnia többet az új kettős adózást elkerülő egyezmények közül.

Az új OECD adóinformáció-csere szabványok szerint adóinformáció kéréskor a név és a cím közlése nem szükséges a svájciak együttműködéséhez.

A nemzetközi bankszámlaszám (IBAN) vagy “kielégítő egyéb információ” is elég lesz, ezt Eveline Widmer-Schlumpf jelentette be a svájci banktitok legújabb puhításakor.

Az elég áttekinthetetlen DTA helyzeten az sem javít, hogy az egyezmények jelentősen eltérnek egymástól.

Sőt, az Egyesült Államok a UBS-ügyön felbátorodva tovább követelőzik, ezúttal már csoportos információkat akarnak.

Svájc közben arra törekedett, hogy olyan fontos országokkal is megkössék a kettős adózást elkerülő egyezményeket, mint Németország, Franciaország,Anglia és Olaszország, követve az úgynevezett forrásadó levonási rendszert.

A jelenlegi helyzet még a szakértőket is nehéz helyzetbe hozza.

Legérdekesebbnek egyébként jelenleg az amerikai kapcsolatok tűnnek, ugyanis ragaszkodnak a csoportos információkéréshez. Ez jóval meghaladja a jelenleg hatályos  DTA kereteit. A svájci parlament errő a kérdésről csak az október 23.-i szövetségi választások után hajlandó tárgyalni.

Most úgy tűnik, hogy többfokozatú banktitok van kialakulóban. Mivel az egyes országok kérései eltérnek, így a banktitok is. Ezenkívül országonként eltér a kétoldalú kapcsolatok fontossága is.  Kevésbé fontos gazdasági partnerek kevesebb információt kaphatnak.

Kapcsolódó cikkek:

Aláírták az offshore adócsalási vita végét jelentő szerződést Berlinben

Mi lesz a Svájcban őrzött adózatlan vagyonokkal?

Svájci biztonságba menekül a gazdagok és a szegények pénze

Egy bázeli főbankár elutasítja az amerikai ügyfeleket

Svájci bankszámlanyitás alapfeltételei

Miért Svájcban és Liechtensteinben a legjobb bankszámlát nyitni?

Svájci bankszámlanyitás menete

Gyakorlati tanácsok svájci bankszámlanyitáshoz

Svájci bankszámla FAQ 1

Svájci magánbankok

Új utakon a svájci magánbankolás

Számozott bankszámlákat nyitnak a diszkrécióra vágyó ügyfelek

Szólj hozzá!

Címkék: svájci bank svájci banktitok svájci bankok svájci bankszámlanyitás bankszámlanyitás svájcban svájci bankszámlanyitás otthonról svájci banki ügyfél

A bejegyzés trackback címe:

https://kulfoldibankszamlanyitas.blog.hu/api/trackback/id/tr33286985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása