HTML

Külföldi bankszámla

Külföldi bankolás és üzlet

Ha valaki külföldön akar vállalkozni, dolgozni, lakni vagy nyugdíjba vonulni, akkor mindenképpen szüksége van bankszámlára és a számla megnyitásához, kezeléséhez kellő tudásra. Ezt a tudást, rengeteg érdekes és kamatoztatható információt szeretnénk megosztani veletek, legyen szó a világ bármely országáról is.

Svájci cégalapítás

Friss topikok

Linkblog

Tényleg a külföldiek miatt nincs elég lakás Svájcban?

2011.08.19. 14:46 külföldi bankszámla


svajcicegalapitasinfo-svajci-lakberSok svájci az országba beáramló magasan képzett külföldi munkaerőt hibáztatja a lakáshiányért és az emelkedő bérleti díjakért, írja a swissinfo.

Nemrég jelent meg két, a lakhatási kérdéskört vizsgáló tanulmány (Avenir Suisse és a Szövetségi Lakhatási Hivatal).

Régebben a svájciak a “munkahelyek ellopásával” vádolták a külföldieket, de mostanában inkább arról beszélnek, hogy a külföldiek miatt nehezedtek a lakhatási körülmények Svájcban. Az érdekes az, hogy a bevándorlók képzettsége és jövedelmi lehetőségeik miatt a középosztályban kellett kutatni a bajok okát.

 

Az egyik 2012. elején megjelenő tanulmány 1970. óta elemzi a helyzetet és azt mutatja, hogy nem a külföldiek a felelősek az ingatlanhiányért. De ettől még nem jobb a helyzet.

A Lakhatási Hivatal elemzése viszont más eredményt mutat. Ők 2005. és 2010. között vizsgálták a svájci ingatlanpiacot és arra a következtetésre jutottak, hogy összefüggés van a személyek szabad mozgásáról hozott döntések és a lakáshiány között. A 2002-es EU egyezmény értelmében svájciak és EU tagállamok polgárai kölcsönösen szabadon vállalhatnak munkát a másik területen. Ez növelte a bérlők számát és az ingatlanhiányt.

Egyre több külföldi háztartás

Minden szakértő egyetért azzal, hogy a helyzet a genfi tó és a Zürich-Zug térségekben a legnehezebb. A hivatal szerint Svájcban a bérleti költségek 8.4 százalékkal emelkedtek 2005. óta. Zürichben 10.35 százalékkal emelkedtek az árak, míg Svájc francia nyelvú kantonjaiban átlagosan 11.75 százalékkal.

Bár nem lehet pontosan következtetni arra, hogy a drágulásért mennyiben felelős a magas jövedelmű  külföldiek beáramlása,de az biztos, hogy van összefüggés.

A bérleti díjak Svájcban 1970. óta 38.5 százalékkal nőttek, ez 0.8 százalék drágulás évente. A népesség ugyanezen idő alatt viszont 27 százalékkal növekedett, a fizetések pedig  65 százalékkal vagy 1.3 százalékkal emelkedtek évente.

2006-ban és 2008-ban egy háztartás bevételeinek átlagosan 15.8 százaléka ment lakhatásra és energiára, közben az ingatlanok minőség rengeteget javult és egyre nagyobbak is lettek.

Kapcsolódó cikkek:

Lakhatás és ingatlanbérlés Svájcban

Megélhetési költségek Svájcban

Munkaidő Svájcban

EU polgárok diplomáinak elismertetése Svájcban

Diplomák és más képesítések elismertetése Svájcban

Hogyan kell jól bemutatkozni egy svájci munkaadónak?

Hogyan keressenek Svájcban munkát az EU tagállamok polgárai?

Hogyan kell munkát keresni Svájcban?

Munkakeresés Svájcban és a munkaerőpiac

Munkakereséshez szükséges ismeretek Svájcban

Svájci tartózkodás: lehetőségek és szabályok I. rész

Svájci tartózkodás II.rész: tartózkodási és munkavállalási engedély, állampolgárság

Külföldi munkavállalók adókedvezményei

Szólj hozzá!

Címkék: svájc svájci frank svájci svájcban svájci bank svájci cégalapítás svájci cégek svájci adó svájci bankszámlanyitás svájci adóoptimalizálás svájci lakásbérlés svájcba költözés svájci adók svájcba

A bejegyzés trackback címe:

https://kulfoldibankszamlanyitas.blog.hu/api/trackback/id/tr703165064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása