HTML

Külföldi bankszámla

Külföldi bankolás és üzlet

Ha valaki külföldön akar vállalkozni, dolgozni, lakni vagy nyugdíjba vonulni, akkor mindenképpen szüksége van bankszámlára és a számla megnyitásához, kezeléséhez kellő tudásra. Ezt a tudást, rengeteg érdekes és kamatoztatható információt szeretnénk megosztani veletek, legyen szó a világ bármely országáról is.

Svájci cégalapítás

Friss topikok

Linkblog

Van osztrák banktitok?

2011.08.03. 14:43 külföldi bankszámla


kulfoldibankszamlainfo-osztrak-banktitokSok olvasónk jelezte, hogy szeretnének tisztán látni az osztrák banktitkot illetően. Ugyanis bár eltörölték, jelenleg is működik, de ki tudja meddig?

Az Európai Unió többi tagállamának és az OECD-nek nagy nehezen engedelmeskedő Ausztria 2009-ben törölte el a banktitkot, azaz a banki ügyfelek adatainak védelmét. Azonban az utolsó pillanatban sikerült kiharcolni, hogy addig várhassanak, míg Svájc is megszünteti a banktitkot, így Ausztria nem kerül versenyhátrányba a nemzetközi banki piacon.
Ugye a tét egyértelmű, ahol működik a banktitok, ott nem adják ki a számlák tulajdonosainak adatait más országok hivatalainak kérésére, de legalábbis igen lassan.

 

A pénzügyi diszkréció a bankolás egyik alapja és ezen nem is  szabad változtatni. Az osztrák banktitok lényege, hogy védi a magánemberek magánéletét.

Ausztria továbbra sem szeretne részt venni az EU automatikus adó és pénzügyi információ-csere rendszerében, amely a különböző tagállamok hatóságai számára lényegesen megkönnyítik az információszerzést, de az adathalászatot is.

Az osztrák banktörvény 38. paragrafusa szabályozta a banktitok használatát.

Ennek értelmében az osztrák bank semmilyen körülmények között sem adhat át harmadik félnek olyan információkat, amelyek az üzletmenet során tudomásukra jutottak. A banktitok megsértését büntették és az osztrák bank felelős volt az okozott kárért. A banktitok szerepel az osztrák alkotmányban, így lényegesen nehezebb megváltoztatni, mint bármely más szövetségi törvényt. Ráadásul a banktitok a hatóságokra vonatkozik és a törvény részletesen szabályozza azon nyomozati cselekmények körét, amelyek során át lehet adni az adatokat, főleg bűncselekményekhez kapcsolódó megalapozott gyanú esetén és hagyatéki eljárások során.

2009. szeptemberétől a következőkkel egészült ki a szabályozás:

Banki adatokat akkor adnak ki az ausztriai bankok külföldi hatóságnak, ha az bizonyítja, hogy az adatok adózási vagy bűncselekményhez kapcsolódó eljáráshoz kellenek az adófizető hazájában.

A kérelmet az osztrák hatóságok megvizsgálják, hogy valóban szükséges-e a külföldi eljáráshoz a banki adatok átadása.
Amennyiben a kérelemben nem szerepel egy megnevezett személy és annak érintettsége az ügyben, akkor Ausztria nem fogja kiadni az adatokat.

Minden kérelemnek meg kell felelnie a vonatkozó nemzetközi szerződéseknek (például kettős adózást elkerülő egyezmények).

A kérelmező külföldi hatóságnak az osztrák pénzügyminisztériumhoz kell benyújtaniuk az információ vagy jogsegélykérelmet az érintett ügyfelekről. A pénzügyminisztérium azonnal értesíti az ügyfelet és a bankot is, hogy őt vagy őket érintő információk átadását kéri egy külföldi hatóság.
Az ügyfél kérhet két hét türelmi időt, ez alatt minden információt át kell adni neki a külföldi hivatal kérésével kapcsolatban és a banktitok vele kapcsolatos szüneteltetéséről is, a hivatalos határozat elküldése az osztrák pénzügyminiszter dolga.

Folytatjuk!
Kapcsolódó cikkek:

Hogyan nyisson bankszámlát Ausztriában?

Miért Svájcban és Liechtensteinben a legjobb bankszámlát nyitni?

Eltűnt az osztrák banktitok

Ausztria és Luxemburg is bevezetik az EU Kamatadó Direktívát

Osztrák bankok

Társulási háttérinformációk osztrák bankszámlanyitáshoz

Szólj hozzá!

Címkék: osztrák bankszámlanyitás osztrák bankok osztrák céges bankszámlanyitás osztrák bankszámla osztrák bank ausztria bank ausztria bankok ausztria bankszámlanyitás ausztriai bankszámlanyitás osztrák banktitok

A bejegyzés trackback címe:

https://kulfoldibankszamlanyitas.blog.hu/api/trackback/id/tr73122886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása