HTML

Külföldi bankszámla

Külföldi bankolás és üzlet

Ha valaki külföldön akar vállalkozni, dolgozni, lakni vagy nyugdíjba vonulni, akkor mindenképpen szüksége van bankszámlára és a számla megnyitásához, kezeléséhez kellő tudásra. Ezt a tudást, rengeteg érdekes és kamatoztatható információt szeretnénk megosztani veletek, legyen szó a világ bármely országáról is.

Svájci cégalapítás

Friss topikok

Linkblog

A bank és az ügyfél közötti bizalmasság (banktitok)

2011.06.23. 13:21 külföldi bankszámla


kulfoldibankszamlainfo-svajci-banktitokA pénzügyi magánéletet megtestesítő banktitok helyett a Svájci Bankárok Szövetsége tavalytól a “bank és ügyfél közötti bizalmasság” (Bank-client confidentiality) kifejezést használja.

A bank és ügyfél közötti bizalmasság vagy diszkréció az ügyfelet védi a svájci törvények és az a svájci alkotmány szerint. A Svájci Szövetségi Alkotmány 13. cikkelye szerint  minden embernek “joga van a magán és családi életének tiszteletben tartásához”.
Ehhez hozzátartozik a diszkréció pénzügyi jövedelmeit és vagyonát, eszközeit illetően.  Természetesen a bizalmasság nem vonatkozik a bűnözőkre.

 

A banktitok már régen csípi a nyomozóhatóságok szemét, amelyek hiába próbálnak nem megalapozott indokkal ügyféladatokhoz jutni. Az új bűncselekmények megjelenése (pl. 1988. bennfentes információ, 1990. pénzmosás) megváltoztatta az információk közzétételének rendszerét. Emiatt megváltozott a külföldi országoknak adandó jogsegély (nemzetközi közigazgatási és igazságszolgáltatási segítség) is.
Ilyen volt az Amerikai Egyesült Államokkal 1997-ben kötött kettős adózást elkerülő egyezmény is, amely kitért a jogsegélyre “adócsalás és hasonló esetekben”.

2009. március 13.-án a svájci szövetségi kormány elfogadta az OECD diktátumát és elkezdték bevezetni a nemzetközi adózási szabványokat. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet modell egyezménye alapján adminisztratív segítséget kell adni például adócsalási ügyekben a nagyobb pénzügyi központoknak.

Ez azonban nem jelent automatikus információ-cserét, az adminisztratív segítségnyújtásra nagyon szigorú szabályok vonatkoznak (például az adóval kapcsolatos bűncselekmény megalapozott gyanújának biztosítása).
Ha ez nem történik meg, akkor bizony a banktitok vagy a bankés ügyfele közötti bizalmasság továbbra is meg fogja védeni a bankszámla tulajdonosát.

Folytatjuk!

Kapcsolódó cikkek:

Mennyire biztonságosak a svájci bankok?

Ragaszkodnak a svájciak a banktitokhoz

Nincs elég hely az aranynak a svájci bankokban

Svájci alacsony adózású bankolás

A magánbankolás előnyei

Miért Svájcban és Liechtensteinben a legjobb bankszámlát nyitni?

Szólj hozzá!

Címkék: bankszámlanyitás külföldi bankszámla bankszámlanyitás külföldön bankszámlanyitás svájcban külföldi bankszámlanyitás

A bejegyzés trackback címe:

https://kulfoldibankszamlanyitas.blog.hu/api/trackback/id/tr43008659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása