HTML

Külföldi bankszámla

Külföldi bankolás és üzlet

Ha valaki külföldön akar vállalkozni, dolgozni, lakni vagy nyugdíjba vonulni, akkor mindenképpen szüksége van bankszámlára és a számla megnyitásához, kezeléséhez kellő tudásra. Ezt a tudást, rengeteg érdekes és kamatoztatható információt szeretnénk megosztani veletek, legyen szó a világ bármely országáról is.

Svájci cégalapítás

Friss topikok

Linkblog

Közlekedés Svájcban (vonat, gépkocsi, busz, hajó, repülő)

2011.06.20. 11:04 külföldi bankszámla


svajcicegalapitasinfo-svajci-kozlekedes-vasutA svájci vasút és úthálózatot, valamint a városi tömegközlekedést a legjobbak között tartják számon a világon.

Nemcsak a turisták, de maguk a svájciak is előszeretettel használják a tömegközlekedési lehetőségeket. A városokban el lehet boldogulni  autó nélkül, ellentétben más országokkal.

A swissinfo.ch szerint négy millió gépkocsi közlekedik Svájcban. Azonban sehol máshol nem értek el ekkora sikereket az úgynevezett megosztott-autó szövetkezetek, mint például az 1997-ben indult Mobility car szövetkezet.

 

Vasút

Az átlagos svájci polgár 47-szer utazik évente vonattal. A svájciaknál csak a japánok vonatoznak többet a világon (vonatkozó statisztikák)

A nagyon sűrű vasúthálózat fenntartója a Svájci Szövetségi Vasút (SBB/CFF/FFS), de sok helyi tulajdonú független keskeny nyomtávú szárnyvonal is van, mint például a graubündeni Rhaetian Railways (RhB).

Graubündenben található az Unesco által védett nagy vasúti híd és alagúthálózat is (Albula/Bernina). A legmagasabban fekvő európai vasútvonal a Jungfraujoch közelében halad 3454 méter magasan.

Svájc rajta van az európai észak-déli közlekedési tengelyen, az Alpokat rengeteg út szeli át. A torlódások és a környezetszennyezés elkerülésére Svájc a teherforgalmat a közutakról áttereli a vasútra.

A “gördülő országúton” a délnémet Freiburgtól az észak-olaszországi Novaraig viszik vasúti kocsikon a kamionokat. 2007-ben készült el az új Lötschberg alagút Bernese Oberlandból Valais kantonba. A 2010. októberében elkezdett Gotthard alagútat 2017-ben adják át a tervek szerint és nagyon lerövidíti majd a Zürich és Milánó közti menetidőt.

Ahová nem lehet vonattal eljutni, bár ez igen ritka Svájcban, ott a Svájci Posta működtet távolsági buszjáratokat.

A busz és vasúthálózat nagyon jól kiépített hálózatként működik Svájcban, sőt a buszok és vonatok menetrendje nagyon pontosan össze van hangolva. A nagyobb városokban buszok és villamosok szállítják az embereket. A tavaknál és a folyókon pedig sok hajóállomás várja az utasokat.

A legnagyobb svájci repülőtér, Kloten-ben Zürichen kívül található, jelenlegi működtetője a Lufthansa. Genf közelében (Cointrin) és Bázel mellett (Euroairport) is vannak repülőterek, mindkettő francia területen. Bern és Lugano szintén rendelkeznek kisebb légikikötőkkel.

Kapcsolódó cikkek:

Visszavonulás és nyugdíj Svájcban

Foglalkoztatás Svájcban

A svájci társadalombiztosítási hatóságok

Svájc megvédi vagyonát az államtól

Svájci társadalombiztosítási illetékek

Gazdag nem svájciak adózása

Svájci jövedelemadó

Kinek kell Svájcban személyi jövedelem adót fizetni?

Szólj hozzá!

Címkék: svájci vasút svájci közlekedés svájci vonat svájci hajó svájci út svájci közút

A bejegyzés trackback címe:

https://kulfoldibankszamlanyitas.blog.hu/api/trackback/id/tr362999755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása