HTML

Külföldi bankszámla

Külföldi bankolás és üzlet

Ha valaki külföldön akar vállalkozni, dolgozni, lakni vagy nyugdíjba vonulni, akkor mindenképpen szüksége van bankszámlára és a számla megnyitásához, kezeléséhez kellő tudásra. Ezt a tudást, rengeteg érdekes és kamatoztatható információt szeretnénk megosztani veletek, legyen szó a világ bármely országáról is.

Svájci cégalapítás

Friss topikok

Linkblog

Svájci adók 2012.- Személyi jövedelemadó

2012.04.20. 06:15 külföldi bankszámla

 


svájci személyi jövedelemadó kulcsok tartalmazzák már a szövetségi, kantonális és helyi adóterheket. Míg a szövetségi adó legmagasabb kulcsa 11.5%, addig ez a kantonális és helyi adókkal bővítve együttesen elérheti a 22.42-42.28 százalékot, ez a kantontól függ.
Svájci személyi jövedelemadó kantononkénti bontásban (az adókulcsok tartalmazzák a szövetségi, kantonális, önkormányzati és egyházi adókat)

 

Kanton Adókulcs
Jura 42.28%
Basel-Land 40.78%
Geneva 40.68%
Bern 40.44%
Vaud 39.40%
Zürich 39.18%
Ticino 39.11%
Basel-Stadt 37.58%
Neuchâtel 37.35%
Valais 34.97%
Solothurn 34.84%
Fribourg 34.54%
Aargau 34.20%
Thurgau 33.92%
Glarus 33.83%
St. Gallen 32.62%
Graubünden 32.27%
Schaffhausen 31.88%
Luzern 31.19%
Appenzell A.Rh 30.17%
Nidwalden 26.13%
Appenzell I.Rh 25.65%
Uri 25.43%
Zug 23.82%
Schwyz 23.15%
Obwalden 22.42%

Megjegyzés: A fenti értékek csak megközelítő jellegűek és egyedülálló, gyermektelen adóalanyra vonatkoznak. Az adókulcsok változhatnak az adóköteles jövedelm, családi állapot, gyermekek számának függvényében.

A Svájcban adóköteles magánszemélyeknek szövetségi, kantonális és önkormányzati adót kell fizetniük a bárhol keletkezett jövedelmük után, valamint nettó vagyonadót is fizetniük kell, kivéve a külföldi állandó telephelyről származó jövedelmük után, és a külföldi ingatlanból származó jövedelem után. A külföldiek a bejegyzésük időpontjától számítanak rezidensnek, tehát onnantól kezdve adókötelesek, amikor bejelentik szándékukat a huzamosabb tartózkodásra Svájcban.

A Szövetség, minden kanton és minden önkormányzat önálló adóztatási joghatóság. A kantonok forrásadót vetnek ki a hazai munkaadók által alkalmazott külföldiek munkabérére. Ezt az adót az expatrióták havi bruttó béréből vonják le, valamint az összes egyéb juttatásból is.

A külföldi illetőségű személyek, akik svájcban szereznek jö9vedelmet vagy svájci eszközöket, ingatlant birtokolnak, amelyből jövedelem származik, ők teljes helyi jövedelem után adóznak.

A jövedelemadót a teljes adóköteles jövedelem után kell fizetni, a levonások után. Az adóköteles jövedelembe tartoznak a bruttó jövedelem, minden fizetésként kapott kompenzáció, lakhatási támogatás, adóvisszatérítés, valamint a természetbeni juttatások piaci értéke is.

Az összes személyi jövedelemhez tartozó adókulcs (szövetségi, kantonális és önkormányzati) progresszív. Ráadásul a kantonális adó két részből áll, egy áltralános kulcsból (alap) és egy különadóból, amelyet az alapból számolnak ki és szoroznak fel kantonális és önkormányzati szükségletek alapján és évente határozzák meg a mértékét.

A legtöbb kanton egyházi adót is kivet magánszemélyekre, akik a három elismert egyház egyikének tagjai, ezek a protestáns, a katolikus és a Krisztus Katolikus egyház. Az államszövetség nem vet ki egyházi adót, az egyházi adó fizetése önkéntes Genfben.

Kérjen szakértői segítséget svájci adózási helyzetének megállapításához és optimalizálásához!

Folytatjuk!

Kapcsolódó cikkek:

Jelentősen eltérnek a svájci kantonok adóterhei

Még mindig Zürich és Zug a legvonzóbb svájci cégalapítási helyszínek

Svájci falusi kantonokban fizetik a legkevesebb adót a vállalatok

Svájci Áfa változások

Egyszerű svájci ÁFA tippek

Áfafizetés Svájcban I. rész (Mehrwertsteuer)

Csökkentek a társasági adók Svájcban

Hol áll Svájc a társasági adóversenyben?

Mit kell tudni a svájci adókról?

Megszavazta a nép Neuchâtelben a társasági adóreformot

Svájci belföldi tevékenységet végző tőketársaságok adóoptimalizálása (rt, kft)

Adóminimalizálás svájci részvénytársaság alapítással

Svájci “kiegészítő” és “szolgáltató” társaságok adókedvezményei

Szólj hozzá!

Címkék: svájci adó svájci adóoptimalizálás svájci személyi jövedelemadó

A bejegyzés trackback címe:

https://kulfoldibankszamlanyitas.blog.hu/api/trackback/id/tr804462275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása