HTML

Külföldi bankszámla

Külföldi bankolás és üzlet

Ha valaki külföldön akar vállalkozni, dolgozni, lakni vagy nyugdíjba vonulni, akkor mindenképpen szüksége van bankszámlára és a számla megnyitásához, kezeléséhez kellő tudásra. Ezt a tudást, rengeteg érdekes és kamatoztatható információt szeretnénk megosztani veletek, legyen szó a világ bármely országáról is.

Svájci cégalapítás

Friss topikok

Linkblog

Milyen dokumentumok kellenek külföldi bankszámlanyitáshoz?

2011.12.23. 18:23 külföldi bankszámla




Ha már sikerült eldönteni, hogy milyen bankszámlát akar valaki nyitni, akkor jöhet a szükséges papírok és a kezdő betét előkészítése.
Az pénzintézetenként eltér, hogy milyen dokumentumokat és igazolásokat kérnek a bankszámlanyitáshoz.


EU tagállamokban általában a személyi igazolvány vagy útlevél, lakcímkártya vagy lakcím igazolása biztosan kelleni fog. A nagyobb bankok általában nem szívesen nyitnak bankszámlát külföldi állandó lakcímmel rendelkező ügyfeleknek, de bankja válogatja. Majdnem mindig vannak olyan határmenti bankok, amelyek kifejezetten várják a külföldi ügyfeleket, vagy a nagybankoknak vannak kifejezetten külföldi (offshore) ügyfelekre és ügyekre szakosodott fiókjai is. Ha sikerül megnyitni a számlát, annak ellenére, hogy az ügyfél másik országban rendelkezik állandó lakcímmel, akkor még problémát jelenthet a hitelkártya igénylés. Hitelt ugyanis nagyon ritkán adnak az európai bankok olyan személynek, aki más országban lakik, még akkor is ha jelentős mennyiségű pénz van egyébként a számláján. Azt ne felejtsük el leszögezni, hogy a "jelentős mennyiségű pénz" nagyságrendileg eltérhet különböző országokban.
A bank, illetve hitelkártyára viszont mindenképpen szükség van, ugyanis ezek nélkül egy másik országban roppant nehéz eredményesen bankolni. Természetesen szinte minden bank rendelkezik Internet banki (online banki) megoldásokkal, de ha pénzt akar valaki felvenni külföldi bankszámlájáról, akkor valamilyen kártyával rendelkeznie kell, vagy több bankszámlával, amelyre átutalhat pénzt, de ez csak bonyolítja a dolgot, ráadásul teljesen elvész a diszkréció.

A banknak tehát mindenképpen azonosítania kell az ügyfelet (személyazonosság és lakcím), ez mindenhol törvényi kötelezettség (Know your client). Sok helyen ezenkívül igazolni kell a bankszámlára érkező eszközök eredetét is. Ez történhet banki igazolással, vagy munkaszerződéssel, stb.

Amint az ügyfél megfelelt a banki azonosítási eljárásoknak, a pénzintézet kérni fogja a nyitó betétet. Ez bankonként eltér, de az európai nagybankok esetén általában 500 euró körüli összeg, például Ausztriában majdnem mindig ekkora összeget kérnek. Itt fontos különbséget kell tenni a pénzintézetek között. Ha valaki például nem az átlagos figyelmet várja (aza semmit) a bankjától, akkor bizony magánbanki számlát kell nyitni. A magánbankokban jelentősen nagyobb lehet a bankszámlanyitáshoz szükséges minimális betét. Van olyan svájci magánbank, ahol már ezer euró is elég, de van olyan bank, ahol 500.000, azaz fél millió euró és ez sem számít ebben az iparágban túl sok pénznek, de maradjunk közép-európai keretek között.

Lehet-e otthonról külföldi bankszámlát nyitni?

Ez merőben pénzkérdés. Egy átlagos bankban biztosan meg kell jelenni személyesen az ügyfél azonosításához, nincs kivétel, sőt legtöbbször legalább kétszer. Egyszer, amikor elkezdődik a folyamat, a szerződés aláírásakor és még egyszer a hitelkártya igénylésekor vagy átvételekor.
Amennyiben azonban az ügyfél mondjuk egy svájci magánbankban akar bankszámlát nyitni, akkor a bank ügyintézője akár házhoz is megy a bankszámla megnyitása előtt, vagy röviddel utána. Természetesen még egy svájci magánbanknak is azonosítania kell az ügyfeleket, de valóban jó bankba úgyis csak ajánlás útján lehet bekerülni, az "utcáról betérve" biztosan nem fognak bankszámlát nyitni. Ez azt jelenti, hogy az igazán komoly és diszkrét szolgáltatásokat nyújtó bankok közvetítőkön keresztül dolgoznak, akik előszűrik az ügyfeleket. Emiatt a banknak csak a folyamat lezárásakor van szüksége arra, hogy találkozzanak személyesen is az ügyféllel. Ilyenkor akár egy ügyfélért átutazza a fél világot egy svájci bankár, de a gyakorlat általában az, hogy összegyűjtenek több számlanyitási kérelmet egy területről és ezeket egyszerre intézi a megbízott.

Mennyi időbe telik a külföldi bankszámlanyitás?

EZ teljesen a pénzintézettől függ. Vannak külföldi bankok, ahol azonnal megnyitják a számlát, máshol pár nap vagy egy hét. Más esetekben legfeljebb egy hónap is lehet a bankszámlanyitási folyamat.

2 komment

Címkék: külföldi bankszámla bankszámlanyitás külföldön bankszámlanyitás svájcban külföldi bankszámlanyitás

A bejegyzés trackback címe:

https://kulfoldibankszamlanyitas.blog.hu/api/trackback/id/tr573491608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gusshun 2011.12.30. 23:33:26

Sziasztok,
tetszik a blog, igazából egy kérdésem lenne. A régebbi cikkekben láttam jó pár linket ami a kulfoldibankszamla.info oldalra mutat, de az oldal megszűnt, ellenben a témában a google is azt dobálja. A kérdés az lenne, hogy a két oldal mennyire vág egybe?

külföldi bankszámla · http://www.kulfoldibankszamla.info/ 2012.01.02. 22:59:34

@Gusshun: Szervusz! Ez a blog a kulfoldibankszamla.info egyik tükre, tulajdonképpen ugyanazok a cikkek kerülnek fel ide is, mint oda. Jelenleg újra építjük az oldalt, mert többször összeomlott a döbbenetes érdeklődés miatt. Ugye mi normál üzletmenetre terveztünk, nem arra hogy kétségbeesett emberek tízezrei akarnak azonnal számlát nyitni külföldön, lehetőleg:
a. minél közelebb
b. minél messzebb
Reméljük még ezen a héten újraindulhat a kulfoldibankszamla.info és a svajcicegalapitas.info is, aztán akkor itt is frissülünk, addig csak a német, szlovák, lengyel, szerb, ukrán, portugál mutációk elérhetők!
süti beállítások módosítása